Читај ми!

Милановић: Влада одговара Сабору и народу

Хрватски премијер Зоран Милановић изјавио је да влада одговара Сабору и народу, грађанима који су знали шта бирају и ко ће бити премијер, чиме је одговорио председници Колинди Грабар Китаровић на поруку да је најконкретнији предлог за излазак државе из кризе - оставка премијера.

"Поносан сам на оно што радим и за шта се борим. Вреднујем и рад других и зна се коме Влада одговара – Сабору. Из њега произлази Влада коју подржава већина у Сабору, а ја сам премијер те владе. То су врло једноставна правила по којима демократија функционише" рекао је Милановић у Шибенику, преноси Хрватска радио-телевизија.

Коментаришући заоштравање односа Пантовчака и Банских двора, дописивање с председницом и њен захтев за његовом сменом, поручио је и да Владу схвата веома озбиљно, преноси Танјуг.

"Начин рада Владе схватам тако да онај ко жели добро Хрватској дође с конкретним предлозима. Треба имати тачне одговоре – шта, како, који механизми и финансијска пројекција утицаја на буџет. Ту не радим разлику између СДП-а и ХДЗ-а. Сваки добар предлог који нисмо осмислили – прихватићемо", објаснио је Милановић.

Колинда Грабар Китаровић јуче је поручила да је најконкретнији предлог за излазак из кризе – оставка Милановића, одговоривши на писмо којој јој је претходно упутио председник Владе и у којем је начелно поздравио њену најаву да ће предложити влади одржавање седнице о привредном стању, уз оцену да је важно да она "припреми конкретне предлоге, начин спровођења и процену финансијских учинака таквих предлога".

Милановић, како наводи Хина, каже да није видео писмо Грабар Китаровић у којем га позива да поднесе оставку, а на питање да ли ће сазвати тематску седницу владе с темама које је предложила председница Републике, одговорио је да владу "схвата веома озбиљно, јер ради озбиљан посао".

"Сваки добар предлог биће прихваћен", јасан је премијер који је, притом, позвао све, укључујући и председницу државе, да му се придруже у иницијативама као што је потписивање уговора о спровођењу програма запошљавања "Гаранција за младе".

Стручњаци оцењују да захтев хрватске председнице излази из оквира устава али и да се парламентарна кампања у Хрватској снажно осећа. Из ХДЗ-а, странке која је кандидовала Колинду Грабар Китаровић за председницу, кажу да је она већ почела да испуњава предизборна обећања.

"Подупиремо њену тежњу да влада постане активнија, то сам тражио од Јосиповића, да покрене питање седнице на којој ће тражити стање нације", рекао је Томислав Караманко из ХДЗ-а.

Вербални сукоб Колинде Грабар Китаровић и Зорана Милановића траје још од кампање за председника Хрватске. Аналитичари очекују да ће фронтова бити још, јер парламентарни избори треба да буду крајем године, а можда и раније.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара