Списак реформи грчке владе стигао у Брисел

У Брисел је на време стигао списак реформи које Атина намерава да спроведе, саопштила је Европска комисија. Од грчке влада је, као услов за продужавање финансијске помоћи за четири месеца, затражено да представи план реформи. Грчки званичници су, у међувремену, објавили о којим је мерама реч, не желећи да народ о томе сазна из медија.

Списак је требало да у Брисел стигне до синоћ у поноћ, пошто су земље чланице евро зоне у петак одлучиле да Грчкој за четири месеца продуже финансијску помоћ, уз услов да Атина током викенда припреми и међународним кредиторима поднесе списак реформи које намерава да спроведе, преноси Бета.

Атина је јуче најпре саопштила да јој треба још један дан да састави предлог, али је у Брисел ипак на време, пре поноћи, послала списак реформи.

Влада у Атини објавила је да планира да сузбије шверц горива и дувана и да се бори са свима који избегавају плаћање пореза.

План владе Алексиса Ципраса обухвата стварање праведнијег пореског система и хватање у коштац са избегавањем пореских обавеза.

Атина намерава и да сузбије корупцију и нелегалну трговину дуваном и горивом. Најављена је и примена реформе закона о раду, која се односи на колективне уговоре и споразуме о преговарању.

Посебна пажња је посвећена решавању такозване хуманитарне кризе. Влада планира да пружи бесплатну здравствену заштиту за незапослене који немају осигурање.

Ципрасова партија Сириза још је у недавној предизборној кампањи најављивала да ће, када дође на власт, држава издвајати скоро 60 милиона евра на бесплатно снабдевање струјом за сиромашне и више од 750 милиона на субвенције за програм прехране.

"Тројка" међународних поверилаца (Европска комисија, Међународни монетарни фонд и Европска централна банка) изјасниће се данас о грчком предлогу и саопштити да ли задовољава задате услове. 

Уколико га прихвати, биће одобрено и четворомесечно продужење рока до када Грчка мора да врати огромни државни дуг.

Ако их не прихвате, Грчка се суочава са ризиком да у наредним недељама остане без довољно новца, неопходног за нормално функционисање државе.

Атина међународним кредиторима дугује 232 милијарди евра, од чега чак 60 посто еврозони, а десет Међународном монетарном фонду.

Аналитичари наводе да би крах преговора могао да оживи страхове да ће Грчка напустити евро и вратити се драхми.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара