Читај ми!

Атина опет пробија рок

Грчка неће до поноћи поднети предлог мера штедње министрима финансија Еврогрупе. То би ипак требало да се деси сутра ујутру. Ако кредитори прихвате тај план, Атини ће кредитна помоћ бити продужена за четири месеца. О томе треба да се изјасни свих 18 чланица монетарне унијe, и то до краја фебруара, када истиче садашњи програм помоћи Грчкој.

Нагађа се да план Атине садржи структурне реформе у пореској политици и јавној администрацији, са циљем да јача борба против корупције и утаје пореза.

Грчка влада очекује да ће већим опорезивањем богатих, у државној каси бити два и по милијарде евра више - и још толико, бољом наплатом пореза од грађана и предузећа.

Иако део Грка није срећан због уступака премијера Алексиса Ципраса, јер сматрају да није променио суштину договора са страним повериоцима - многи не крију оптимизам, уочи сутрашњег одговора из Брисела.

"Очекујем да кредитори прихвате нове мере владе, јер је то добро за Европу. Излазак Грчке из еврозоне створио би јој финансијске проблеме. Очекујем уступке са обе стране, на обострану корист", кажу у Атини.

Немачка не прихвата лош компромис и инсистира да је од суштинске важности да левичарска влада у Атини настави штедњу и реформе.

"Ако жели помоћ, Атина мора да уложи велики труд. Грчки премијер каже да су мере штедње - прошлост за Грке, због чега код мене звоне звона на узбуну. Став Немачке подржавају и европске земље које су успешно спровеле мере штедње и реформу", истиче посланик Бундестага Герда Хазелфелд.

Економски показатељи Грчке су далеко испод европског просека - најзадуженија земља у Европској унији дугује 175 одсто свега што произведе за годину дана, незапосленост је 25 одсто, док половина младих Грка нема посао.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара