БиХ: Усвојена Изјава, чланство у ЕУ стратешки циљ

Усвајањем Изјаве Председништва БиХ у парламенту, која се односи на опредељеност политичких лидера за предузимање неопходних реформи у оквиру процеса приступања ЕУ што представља стратешки циљ, стечени су предуслови за ступање на снагу Споразума о стабилизацији и придруживању, парафираног још пре седам година.

На иницијативу Велике Британије и Немачке, која је постала иницијатива Европске уније, Председништво БиХ је усвојило и потписало изјаву 29. јануара, да би је потом потписали и председници 14 политичких партија у БиХ, јавља Танјуг.

Овом изјавом прихватају се закљуци Савета за спољне послове ЕУ, према којима су лидери политичких странака у БиХ, полазећи од изражене воље свих народа и грађана БиХ, опредељени за суверенитет, територијални интегритет и политичку независност БиХ, свесни сложености друштвено-економске ситуације у БиХ, привржени принципима, вредностима и циљевима на којима се заснива ЕУ, пренела је Фена.

Потврђујући да је чланство у ЕУ стратешки циљ БиХ, поздрављајући обновљени приступ Уније према БиХ, у складу са закључцима Савета за спољне послове ЕУ од 15. децембра 2014, политички лидери у БиХ сагласни су и неопозиво се обавезују да ће институције власти у БиХ спровести све реформе неопходне да би била успостављена институционална функционалност и ефикасност на свим нивоима власти.

То би требало да омогући да се БиХ припреми за будуче чланство у ЕУ као суверена држава која испуњава услове и обавезе за чланство у Унији.

Према овој изјави, институције власти у БиХ ће у своје програме рада укључити реформе неопходне за напредак БиХ у процесу придруживања ЕУ и у свом деловању давати приоритет благовременом спровођењу тих реформи.

Наводи се, такође, да ће институције власти у БиХ, у договору са ЕУ и у складу са Копенхагеншким критеријумина и правном тековином Уније, сачинити и спровести програм мерљивих иницијалних реформских мера, укључујући економске и социјалне мере на бази Споразума за раст и запошљавање у БиХ.

Те мере ће имати за циљ да зауставе негативне економске трендове, покрену процес рехабилитације и модернизације економије, подстакну одржив, ефикасан, социјално праведан и равномеран економски развој, отварање нова радних места, повећају и правилно усмере социјалну заштиту, као и да створе повољан и праведан социјални амбијент.

Конкретне мере биће сачињене и спроведене у договору и сарадњи са економско-социјалним партнерима, цивилним друштвом, ЕУ и међународним финансијским институцијама.

Институције власти у БиХ имплементираће мере за изградњу функционалне тржишне економије, мере за јачање владавине права, нарочито ефикасности институција правне државе у борби против корупције и организираног криминала и осигурању пуне правне сигурности за сваку физичку и правну особу у БиХ.

Биће, такође, спроведене и мере за убрзање процеса помирења и обнову нарушеног поверења, мере за јачање административне способности, унапређење функционалности и повећање ефикасности институција на свим нивоима власти за преузимање и спровођење правне тековине ЕУ и других обавеза за чланство, укључујући успостављање ефикасног и ефективног механизма координације институција свих нивоа власти у БиХ у процесу приступања ЕУ.

Након иницијалних реформских мера, институције власти у БиХ, наводи се у изјави, оствариће напредак у спровођењу додатних реформи, како би била унапређена функционалност и повећана ефикасност свих нивоа власти у БиХ, а посебна пажња биће усмерена на спровођење пресуде Европског суда у предмету "Сејдић и Финци", која се односи на елиминисање националне дискриминације из изборног процеса.

Висока представница ЕУ за спољне послове и безбедносну политику Федерика Могерини, која је данас у службеној посети БиХ изјавила је уочи доласка да је БиХ у врху приоритета Уније, поручивши да држава, посебно њени грађани, заслужују приближавање ЕУ и све предности које тај процес доноси.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара