Могерини: Историјска одлука БиХ о европском путу

Висока представница Европске уније за спољне послове и политику безбедности Федерика Могерини рекла је да је Парламент БиХ усвојио историјску одлуку о европском путу земље и изразила задовљство што је томе присуствовала.

"О томе ћу лично обавестити министре спољних послова земаља ЕУ, после чега би Европски савет требало да разматра ступање на снагу Споразума о стабилизацији и придруживању БиХ са ЕУ", рекла је Федерика Могерини обраћајући се посланицима, у оквиру посете БиХ, преноси Танјуг.

Представнички и Дом народа усвојили су Изјаву Председништа БиХ о спровођењу неопходних реформи како би био одблокиран пут БиХ ка ЕУ. Ту изјаву су претходно потписима потврдили и лидери релевантних политичких партија.

Могерини је рекла да се сада морају донети конкретне мере у циљу приближавања БиХ Европској унији и да се не сме више дозволити прављење истих политичких грешака као у прошлости.

Данас усвојена изјава о европском путу БиХ у оба дома Парламента је историјска одлука за земљу која је у интересу грађана, али сада треба снажно кренути у реформе, рекла је Могерини.

"БиХ је земља невероватних различитости, богате историје, земља толеранције али и земља која је имала дубоке поделе што захтева и с наше стране анализу и уважавање, али трагедија из деведесетих не сме бити препрека за напредак", рекла је висока представница.

Како је истакла, дошло је време да се искористе бројни потенцијали које БиХ има "јер грађани ове земље желе снажнију привреду, повезивање путевима и железницама, односно желе бољу будућност", што ће она снажно подржавати.

Нагласила је и да су надлежности за промене на државном парламенту, али и да одређену одговорност имају и ентитетски парламенти, напомињући да наредни кораци захтевају координацију на свим нивоима.

"Нова иницијатива ЕУ за БиХ даје шансу БиХ да се приближи ЕУ, али се ви морате усагласити око тог пута и конкретно деловати и у томе је одговор зашто је ово историјска одлука посланика и делегата", прецизирала је Могерини.

Она је поновила да ЕУ подразумева слободе, људска права и једнакост, да уважава права мањина, оценивши да "нема сумње да ће БиХ дати свој допринос у оквиру ЕУ напора за окончање подела на европском континенту".

Поручила је да политичари у БиХ сада треба да се фокусирају на хитне економске и социјалне реформе посебно због тешке ситуације у БиХ, где је незапосленост велики проблем.

Као приоритете навела је и реформе у здравству, образовању, социјалном сектору, успостављање функционалне тржишне економије, правне државе као и јачање администартивних капацитета.Успостављање ефикасног Механизма коориднације остаје кључно за успешну интеракцију за будуће чланство, напменула је Могерини.

После данашњег усвајања Изјаве, следећи корак је реализација. Ови приоритети нису коначни, биће и других реформи које се тичу грађана БиХ, закључила је Могерини, преноси Фена.

Висока представница претходно се састала с члановима Председништва БиХ, председницима РС Милорадом Додиком и ФБиХ Маринком Чаваром.

Додик: У ЕУ уз поштовање надлежности

Милорад Додик рекао је да се са Федериком Могерини сагласио да је механизам координације веома важан и да треба да се поштују надлежности свих нивоа власти.

"То је део оного што ми желимо да чујемо. Сматрам да то треба да се учини и да је механизам координације кључни моменат", рекао је Додик новинарима после састанка са Могеринијевом, наводећи да су њени ставови прихватљиви.

Како је пренео, Могерини ће предложити Савету министара ЕУ "да се на тај начин прави приступ самој БиХ".

"Јасно смо рекли да не желимо да спроводимо нечију политику, јер овде постоји Устав који треба поштовати. Непоштовање Устава у било ком сегменту апсолутно значи да ми не дајемо никакву подршку", рекао је Додик, пренели су бањалучки медији.

Додик је објаснио и да посланици СНСД и ДНС нису учествовали у раду Парламента БиХ, где је данас усвојена изјава о ЕУ путу, јер траже смену ССефика Џаферовића, председавајућег Представничког дома, за којег сматрају да има сумњиву ратну прошлост.

Председник РС је додао и да "неке најављене стратегије које би се доносиле у БиХ неће бити подржане, јер стратегије увек значе реформу Устава као што смо видели то раније".

Председница Владе РС Жељка Цвијановић нагласила је да ће РС наставити да пружа активну подршку процесу европских интеграција, уз пуно уважавање уставних надлежности и Дејтонског споразума, као и да ће за реформске процесе бити потребна политичка сагласност и подршка свих нивоа власти у БиХ.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара