Читај ми!

Линта: Хрватска треба да осуди пуштање Главаша на слободу

Председник Коалиције удружења избеглица Миодраг Линта сматра скандалозном чињеницу да хрватски државници још увек нису осудили пуштање на слободу Бранимира Главаша.

"Премијер Зоран Милановић, министар правосуђа Орсат Миљенић и министарка спољних послова Весна Пусић још увек нису осудили одлуку Уставног суда Хрватске који је пре више од месец дана укинио правоснажну пресуду осуђеном ратном злочинцу Бранимиру Главашу, као и одлуку Загребачког жупанијског суда да га пусти на слободу до поновног суђења", наводи Линта у саопштењу, преноси Танјуг.

Линта оцењује да је то још један доказ да хрватски државни врх није ништа учинио на испуњавању обавеза које је Хрватска преузела потписивањем Уговора о приступању са Европском унијом новембра 2011. године а које се односе на јачање независности и непристрасности правосуђа, процесуирање ратних злочина и побољшање положаја српске националне заједнице у Хрватској.

Линта подсећа да је осуђени ратни злочинац Бранимир Главаш присуствовао чак и инаугурацији нове хрватске председнице Колинде Грабар Китаровић заједно са Томиславом Мерчепом, коме се суди за злочине над Србима у Пакрачкој пољани и Марком Перковићем Томпсоном, познатим певачем усташких песама.

Председник Коалиције удружења избеглица такође осуђује став Весне Пусић и других хрватских званичника, као и посланика те земље у Европском парламенту, да Србија мора да промени свој закон о надлежности за суђење за ратне злочине на подручју бивше Југославије као услов за отварање преговора о поглављу 23 "Правосуђе и људска права".

То значи да Србија може да суди за ратне злочине и грађанима који нису њени држављани и за злочине који нису почињенини на њеној територији, подсећа Линта.

Важно је истаћи да је Србија поменути закон усвојила 2003. године у сарадњи са ОСЦЕ-ом и другим међународним организацијама, напомиње Линта и подсећа хрватске званичнике и посланике у Европском парламенту да у међународном праву постоји такозвана универзална надлежност која се примењује у свету.

По принципу универзалне надлежности свака држава може да гони починиоце ратних злочина, злочина против човечности или геноцида без обзира чији су држављани злочинац, жртва и где је дело извршено.

Тако је, на пример, у Белгији и Данској, које су чланице Европске уније, суђено за злочине у Конгу а ни злочинци ни жртве као ни злочини нису били у држави у којој је суђено, наводи Линта.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара