Читај ми!

Договорен састав владе БиХ

Лидери политичких партија које чине власт на нивоу Босне и Херцеговине постигли су у Сарајеву, четири месеца после општих избора, договор о саставу владе, односно Савета министара БиХ.

Кандидат Странке демократске акције (СДА) Денис Звиздић већ је добио потврду у парламенту као нови председавајући Савета министара. На основу договора три кључна министарства биће подељена тако што ће спољни послови припасти блоку српских странака, финансије ће добити ХДЗ БиХ, а цивилне послове СДА, преноси Танјуг.

Према договору, Странка демократске акције (СДА), осим председавајућег Савета министара БиХ, добија две министарске позиције и две позиције заменика министра.

Демократски фронт (ДФ) добија једну министарску и једну позицију заменика министра, а Хрватска демократска заједница (ХДЗ) БиХ три министарске позиције и четири заменика министара.

Странке окупљене у коалицију око Српске демократске странке (СДС) добиле су три министарске и три позиције заменика министра, пренео је РТРС.

Председник СДС Младен Босић рекао је да ће СДА у новом сазиву Савета министара БиХ дати једног министра из Републике Српске с обзиром да је законска обавеза да четири министра буду из РС.

Састанку су, осим Босића, присуствовали заменик председника СДА Бакир Изетбеговић, председници ХДЗ БиХ Драган Човић, Партије демократског прогреса (ПДП) Младен Иванић, НДП Драган Чавиц, ДФ Жељко Комшић и представник ХСС-а БиХ Марио Караматић.

После договора о расподели позиција у Савету министара БиХ, лидери политичких странака Федерације БиХ започели су преговоре о федералном нивоу власти, што би требало да се оконча до 11. марта.

"Договорили смо се о расподели министарстава у Савету министара, а истовремено настављамо преговоре о успостављању владе Федерације БиХ", изјавио је после двочасовних преговора председник ХДЗ БиХ и члан Председништва БиХ Драган Човић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара