Читај ми!

Ратује у Украјини, чека побуну у Хрватској

Денис Шелер, хрватски ветеран и бивши вођа "Бед блу бојса", који тренутно учествује у украјинско-руском сукобу тврди да су Хрвати робови ЕУ и да очекује "крваву оружану побуну у Хрватској".

Шелер активно подржава власти у Кијеву у сукобу на истоку земље ширећи информације и прикупљајући волонтере који су спремни да помогну.

У интервјуу за портал Украјински крсташи, на питање о Хрватској у Европској унији, Шелер тврди да су Хрвати изгубили независност и "замало се претворили у робове после придружења ЕУ", преноси Јутарњи лист.

"Покушали су да нас купе обећањима о богатству, али уместо тога украли су нам срце и душу нације", напомиње Шелер и додаје како је 70 одсто Хрвата против ЕУ.

Сматра како је референдум за улазак у ЕУ намештен од стране "хрватских олигарха који су исто тако купили и црквено вођство које се није претерано бунило".

"Сада имамо антихрватску владу. Лопови, бивши комунисти и мноштво Срба. Потребна нам је револуција", наглашава Шелер, додавши како су "Хрвати предиван народ, али инертан у љутњи, но када до ње дође, биће крви".

Шелер сматра да "Срби још увек нису одустали од 'Велике Србије'" и додаје да је Путин "егоиста и стаљиниста", али, како тврди, "није глуп".

Подршку Украјини пружа из више разлога. Први је јер види снагу у њој да се ослободи Русије, ЕУ и САД. Друго, каже да Хрвати долазе из Украјине. И треће, наводи да је Украјина признала Хрватску пре свих осталих.

Према његовим речима, Украјина је "последње утврђење хришћанске деснице Европе".

Пусићева одговара Русима: Само осам Хрвата ратује у Украјини

Шефица хрватске дипломатије Весна Пусић рекла је данас да Загреб ни на који начин не подржава то што се неки хрватски држављани боре у Украјини, истакавши да ради на томе да се тај мали број људи врати кући.

Пусићева је у Сабору истакла да је изненађује јучерашња оштра реакција руског министарства спољних послова, "с обзиром нa то да се у хрватском случају ради о врло малом броју људи", пише Јутарњи лист.

Руско министарство спољних послова изразило је забринутост и шокираност чињеницом да се хрватски добровољци боре на украјинској страни и позвало хрватске власти да "спрече такву изопачену праксу".

"Сматрамо да сви страни борци који су на територији друге земље треба да се врате и не треба да буду на територији друге земље. У нашем случају се ради ваљда о најмањем броју уопште", истакла је Пусићева.

У јучерашњем одговору хрватског министарства спољних и европских послова на руску прозивку, наводи се да хрватских бораца у Украјини има осам.

Упитана може ли се спречити њихов одлазак, Пусићева је одговорила да не може, али да се с њима може разговарати и објаснити им о чему је реч.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара