Бранимир Главаш остаје на слободи

Ванрасправно веће Жупанијског суда у Загребу одбило је захтев тужилаштва за одређивање истражног затвора Бранимиру Главашу. Недавно је пуштен из мостарског затвора где је служио затворску казну због ратних злочина над српским цивилима у Осијеку 1991.

Бранимир Главаш рекао је новинарима после рочишта, које је било затворено за јавност, да је прижељкивао такву одлуку и да је на рочиште дошао како би показао да нема намеру да побегне из Хрватске, преноси Бета.

Тужилаштво је тражило да се Главашу одреди истражни затвор будући да је, после укидања правоснажне осуђујуће пресуде, на снази првостепена пресуда загребачког суда којом је Главаш осуђен на десет година затвора због ратног злочина против српских цивила у Осијеку 1991. године.

Према хрватским прописима, свако ко је осуђен на затворску казну дужу од пет година мора у затвор до правоснажности пресуде.

Главашеви адвокати раније су рекли да сматрају да нема основа за одређивање притвора, јер је он у истражном затвору провео више од пет година, док истражни затвор с продужењима у његовом случају може да траје најдуже четири године.

Бранимир Главаш се пре пет дана вратио из БиХ у Осијек.

Уставни суд Хрватске недавно је поништио правоснажну пресуду Врховног суда којом је Главаш био осуђен на осам година затвора због ратних злочина над цивилима српске националности у Осијеку 1991. и затражио да се поступак понови.

Пре доласка на суд, Главаш је посетио Сабор и посланички клуб своје странке ХДССБ-а, где је изјавио да нема никаквих елемената да му суд одреди притвор, додавши иронично да би се ипак могло догодити да постане цимер бившем премијеру Иви Санадеру.

Пуповац делио селотејп

После те посете, посланик СДСС-а Милорад Пуповац новинарима је поделио селотејп уз ироничну опаску да му је "акумулатор био превелик да га донесе".

Главаш је, наиме, осуђен за ратне злочине почињене 1991. у случајевима "селотејп" и "гаража", где је наредио мучење и ликвидацију српских цивила.

Тела неких жртава пронађена су у Драви са везаним рукама и селотејпом преко уста. Према исказима неких сведока, неке жртве су у гаражи Секретаријата за народну обрану у Осијеку присиљене да пију киселину из акумулатора, пише агенција Хина.

"Људи селотејп користе за добре ствари, али постоје и људи који га користе за ствари које су далеко од добра. Ти су људи обично криминалци, злочинци и актери тортуре", рекао је Пуповац и додао да је селотејп поделио да би подсетио да он треба да служи само добру.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 15. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије