Додик: Дрекавци против закона о јавном реду и миру

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да поштује одлуку већине у Народној скупштини РС која је усвојила Закон о јавном реду и миру.

Милорад Додик је рекао да "постоји неколико 'дрекаваца' који покушавају да се представе као неко удружење и форсирају причу о том закону, али да нема никаквог ограничења слободе говора, преноси Танјуг.

Додик је истакао да се ништа не ради што већ није виђено у неким европским земљама, и да су у САД далеко строжи услови по том питању.

Председник РС се огласио пошто је јуче Народна скупштина РС усвојила Закон о јавном реду и миру, што је опозиција бојкотовала, а нека удружења су оценила да се ради о недопустивој контроли интернета.

Законом се прописују прекршаји и прекршајне санкције, а у њему се и друштвене мреже третирају као јавно место.

Опозиција је протеклих дана упутила оштре критике на текст закона, а нису присуствовали ни посланичкој дискусији, нити гласању о овом закону.

Министар унутрашњих послова РС Драган Лукач истакао је, образлажући закон, да се на интернету позива на туче као и на убиства, те да није циљ да се санкционишу блогери и сви они који износе критике на рад државних органа, већ да се заштите грађани од позива на насиље.

Закон је критиковала и амбасада САД у БиХ оцењујући да представља директно оспоравање основног људског праву на слободу изражавања, док је премијерка РС Жељка Цвијановић одговорила да у Амбасади нису ни прочитали Предлог закона и да га коментаришу на основу туђих ставова и то оних "који су или врло произвољно или, пак, намерно одлучили да се сматрају релевантним".

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 15. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије