Снежни хаос у региону

Саобраћај је отежан у Хрватској, а Метеоаларм је издао "црвено упозорење". Интензивне снежне падавине и у БиХ, а снега има и у Словенији. Стотине евакуисаних у Албанији. Четиристо породица угрожено у Македонији.

Снег све јаче пада у Загребу, а због квара на термоелектрани делови града остали су без грејања. Нормализација се очекује у касним поподневним сатима.

Снег током ноћи није престао да пада у Лици и Горском Котару, као и на северозападу, а неће посустати ни током дана – очекује се да ће нападати додатних 20 до 30 центиметара, јављају локални медији.

Метеоаларм је издао "црвено упозорење", које означава изузетно опасно време за госпићки, карловачки и ријечки регион, а тренутно највише снега има у Огулину, 55 центиметара, бели покривач се увећава и у Слуњу, Делницама, на Сљемену, у Карловцу.

Снежна олуја је затворила деонице готово свих ауто-путева и делове Јадранске магистрале, мостове и државне путеве, у потпуном је прекиду саобраћај према Ријеци, а за камионе с приколицама и тегљаче затворени су гранични прелази Брегана, Пасјак, Рупа, Брод на Купи и Мацељ.

Снажан ветар је узроковао и прекид свих трајектних, катамаранских и бродских линија на ријечком подручју.

Због наставка обилнијих снежних падавина у наредних неколико дана возачима се саветује да на пут не крећу без зимске опреме, да се правовремено информишу о стању и проходности путева и, уколико је могуће, одложе путовања.

Интензивне падавине и у БиХ

Када је у питању остатак региона, Метеоаларм је за данас издао наранџасто упозорење због интензивнијих падавина у северозападној Босни и пораста снежног покривача, као и обилних падавина у Херцеговини.

Након јучерашњих и синоћних падавина у већем делу Унско-санског кантона снег становницима ствара озбиљне потешкоће – многа насеља су остала и без електричне енергије, бројне школе не раде, а кретање улицама је отежано и возачима и пешацима.

Како сазнаје Дневни аваз најтеже је у Бихаћу и Цазину, где снег све интензивније пада, а затворен је и гранични прелаз Изачић за сва возила.

У Црној Гори данас ће бити претежно облачно са кишом, пљусковима и грмљавином, а на северу и у вишим планинским пределима са снегом и суснежицом.

Снега, како је и најављено, има и у Словенији, највише на југоистоку земље, међутим, ситуација је боља од очекиване, односно висина снежног покривача је нешто нижа од нивоа који су јуче прогнозирали стручњаци.

У приморској области због ветра и снега који су направили штету на електричној мрежи више од 5.500 домаћинстава је без струје. Екипе које су на терену омета снажна олуја, пише Дело. Исти дневник наводи да је у многим деловима Словеније отежано кретање за "тешкаше".

Због буре и лоше видљивости на приморском ауто-путу у Словенији прекинут је саобраћај у оба смера, а из саобраћаја искључују теретна возила.

Камиони се издвајају на граничним прелазима са Мађарском према Словенији, на подравском ауто-путу према Хрватској, а затоврен је и прелаз у Обрежју.

Стотине евакуисаних у Албанији

Више стотина људи је евакуисано из својих домова у Албанији док су снежне падавине и снажни ветрови пореметили саобраћај широм региона, јавила је агенција АП.

Албанска полиција је саопштила да се једна жена удавила а да је 600 породица евакуисано на југу Албаније, пошто су њихови домови поплављени и да је у поплавама страдало око 3.500 грла стоке.

Снажна киша је погодила источне и јужне делове суседне Македоније, а војска евакуише становништво и подиже насипе у јужним деловима земље.

Црвени крст Македоније саопштио је да је 400 породица угрожено због невремена.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 15. јун 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије