ЕЦБ ће одобрити хитне зајмове грчким банкама

Европска централна банка спремна је да одобри хитне зајмове грчким банкама до 60 милијарди евра, рекао је извор близак тој банци.

Европска централна банка је јуче одлучила да ускрати грчким комерцијалним банкама један канал финансирања тиме што је престала да грчке државне обвезнице прима као гаранције за зајмове банкама.

Тим потезом за грчке банке приступ новцу постао је скупљи. Међутим, савет гувернера ЕЦБ-а задржао је механизам по којем грчке банке могу да добију хитна средства финансирања у оквиру плана названог ЕЛА (Emergency Liquidity Assistance). То је и последња могућност за грчке банке.

Пошто је прво послала политички сигнал Атини уксративши јој једну могућност финансирања, ЕЦБ овим механизмом осигурава да грчки банкарски систем не пресуши наредних седмица.

"ЕЦБ свакако не жели да преузме одговорност за гурање Грчке ван еврозоне тиме што ће јој ускратити сваки извор финансирања", рекао је за агенцију Франс прес Дарио Перкинс, економиста у компанији "Lobard Street Research".

У интервјуу за један економски дневник објављен данас, председник немачке централне банке Бундесбанк, Јенс Видман, изразио је наду да ће бити примењени врло строги критеријуми при одобравању зајмова по механизму ЕЛА.

Грчки лист Катимерини пише данас да су каматне стопе за зајмове по овом механизму више него у другим видовима финансирања од Европске централне банке. По том листу, каматна стопа је 1,55 одсто, док је за редовно финансирање свега 0,05 одсто.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 15. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије