Шојбле и Варуфакис – сагласни да нису сагласни

Грчки и немачки министри финансија, Јанис Варуфакис и Волфганг Шојбле нису се сагласили о више питања и навели да нису нашли решење за проблеме еврозоне. Грчки премијер каже да је време да Грчка и Европа "окрену нови лист" поводом мера штедње.

"Не слажемо се заправо око тога шта треба сада да урадимо", рекао је Шојбле на конференцији за штампу у Берлину после састанка са грчким колегом. Он је додао да се јесу "сложили да се не слажу".

Варуфакис који је завршио своју европску турнеју важном посетом Берлину, није чак отишао ни толико далеко.

"С моје тачке гледишта нисмо се чак сложили да се не слажемо. Сложили смо се да почнемо разговоре, као партнери са заједничком жељом да се нађе заједничко решење за европске проблеме", рекао је Варуфакис.

Данас је био први састанак представника Грчке и Немачке од када Грчка има нову коалициону владу, а није се ни очекивало да ће на овом састанку бити донета нека решења, рекла су два званичника.

Обојица су истакла да делимично отписивање грчког дуга није било данас на дневном реду.

Варуфакис је рекао да Грчка чини све да не дође у ситуацију да не може да отплаћује своје дугове, и да покушава да поново преговара о свом огромном дугу, дан после јучерашње одлуке Европске централне банке која компликује финансирање грчих банака и грчке државе.

За то време, грчки премијер Алексис Ципрас је у обраћању посланицима рекао да је дошло време да Атина окрене нови лист, "не само за Грчку него и за Европу", што су чланови Сиризе поздравили бурним аплаузом.

"Нема више страха и готово је са терором и уценама", додао је грчки премијер.

Ципрас истиче да његова влада неће да одустане од предизборног обећања о новим преговорима о пакету помоћи Грчкој са ЕУ и ММФ-ом.

"Ми смо суверена земља, имамо демократију, имамо уговор са нашим људима и ми ћемо то поштовати. Нема више страха у Грчкој. Готово је са терором и уценама", наглашава Ципрас.

Ципрас је завршио тродневну европску турнеју током које је имао састанке у Бриселу, Риму и Паризу, где је затражио подршку за ревизију уговора о пакету помоћи Грчкој.

Немачка се категорично противи таквој иницијативи, а Европска централна банка саопштила је да неће више да прихвата грчке државне обвезнице, затварајући тако кључни канал финансирања грчких банака.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије