Сваки трећи Црногорац има партијску књижицу

Трећина одраслог становништва у Црног гори је учлањена у неку од политичких странака, наводи Радио Слободна Европа.

Недавно су црногорски медији објавили податак према којем више од 150 хиљада грађана има партијску књижицу, што значи да је трећина одраслог, односно бирачки способног становништва у политичким партијама, преноси Танјуг.

Први коментари и оцене јавности зашто је сваки трећи грађанин у странкама говорили су да је разлог томе интерес, јер се сматра да се у Црној Гори до разних привилегија, посла, стана или отварања неког бизниса најлакше долази преко чланства у политичкој партији, у највећем броју у оним владајућим.

Директорка Центра за грађанско образовање Далиборка Уљаревић каже да црногорско друштво већ дуго има "партитократију као дијагнозу" и да је то значајна препрека за демократски развој Црне Горе.

"Наравно да таква клима уводи доминатно лош образац понашања у којем се грађани опредељују за чланство у политичким партијама не на бази програма тих партија или учинака у реформи друштва, већ на бази претпостављене користи", наводи Уљаревић.

Напомиње да се на тај начин даље производи један зачарани круг у којем се ни саме партије не развијају квалитативно, јер немају потребу да се на тржишту истчу програмима или учинцима, или доприносе унапређењу јавних политика и пракси.

Да ли су интереси и једини, преовлађујући разлог што је тако велики број грађана укључен у политички живот Црне Горе прича је, како наводи РСЕ, која дефинитивно има шири контекст.

Књижевник и публициста Рајко Церовић тумачећи могуће друге разлоге за то истиче да тај рефлекс "да ако си близу власти нешто си привилегован" у великој мери постоји, али постоје и нешто друго.

То друго је да Црногорци не пристају на баналност, не пристају да буду само земљорадници и сточари и занаталије, него хоће да припадају неким елитама, наводи Церовић.

"Отуда и то велико присуство грађана у политичким партијама. Они, можда, нису ни свесни толико колико то нема баш неког великог значаја али припадају некоме, имају своје лидере и тако даље", објашњава Церовић.

Да је добра околност што су Црногорци у толиком броју заинтересовани за политику сматра професор Факултета политичких наука Ратко Божовић, кога они подсећају на античке Грке и њихов доживљај учешћа грађана у политичком животу.

"Но, када у целу причу уђу претеране политичке страсти и идолопоклонство онда то не ваља, примећује професор и додаје да се "боји да понекад те страсти могу бити неумерене", а лоше је када нема мере у свему том, јер онда не може да буде ни одговорности.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 15. јун 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије