Македонија, тужба због антисрпских порука

Иван Стоиљковић, председник Демокртске партије Срба у Македонји најавио је да ће поднети тужбе за ширење говора мржње уколико одговорни не уклоне билборде "СТОП српској асимилацији македонског народа".

"Затражићу од фирме која је израдила билборде и од ВМРО-НП да се извини и да уклони билборде, а ако то не учине покренућу поступак код надлежних органа због ширења говора мржње", рекао је Стоиљковић, пренели су македонски медији.

Стоиљковић је рекао да ће претходно упутити захтев ВМРО- НП и фирми која је израдила билборде да под хитно реагују.

"Већ сам звао фирму која је израдила ове билборде али никако не успевам да их добијем. Због тога ћу послати писмо на обе адресе и да им дам рок да се извине и да уклоне билборде. Ако то не ураде покренућу поступак код надлежних органа за ширење говора мржње у складу са македонским законима", рекао је Стоиљковић.

Не реагује, каже на то да ли су ти билборди против српске музике већ на поруку.

"Могли су да напишу да траже да се пушта искључиво македонска музика а не овако. Срби у Македониији не уређују програм ни на једној телевизији и не прихватам овакве поступке", додао је Стоиљковић.

Љупчо Георгиевски председник ВМРО-НП каже да се садржај на билбордима односи искључиво на партију на власти а не на српску мањину.

"Напротив, српска мањина је врло конструктивна и порука се уопште не односи на српску мањину. Она је упућена само власти која нас учи како да се хранимо, колико деце да имамо и како да се односимо према родитељима, а сада ће и преко програма на њеној телевизији да нам каже и какву музику да слушамо. У време бивше Југославије се није толико слушала српска музика као сада. Преко билборда смо желели да искажемо револт против лажног патриотизма", објашњава Георгиевски.

Планирано је, каже, да билборди остану месец дана на седам локација у Скопљу.

Надлежни у македонској престоници  кажу да су за билборде одговрни наручиоци и оператери који изнајмљују простор за рекламирање.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије