Читај ми!

Колико ће требати Грчкој да се опорави

Хиљаде бескућника живи на улицама Атине а многи страхују од сличне судбине. Жеља свих од нове власти у Грчкој је једноставна. Они желе промене, посао и бољу будућност.

Тек сваки трећи Грк млађи од 30 година има посао. Земља је у ЕУ рекордер по незапослености са 26 одсто радника на бироу. Зато се многи окрећу лутрији а све генерације раде послове попут дељења летака.

Новинарка Ивана Ђорђевић живи у Грчкој 29 година. Повратак на старо лице ове земље неће бити једноставан. Како каже, процена је да ће Грчкој требати 20 година или више од 20 година.

Институт за рад генералне конфедерације радника, а то је највећи синдикат у земљи, каже да ће Грчкој бити потребно 20 година уз стопу развоја од око два одсто да се врати на ниво незапослености из доба Караманлиса, подсећа Ивана Ђорђевић.

Наводи и да је то изузетно висока стопа развоја за западне земље.

Због таквог резултата демонтирана је политика традиционалне странке Нова демократије као и њихов предизборни штанд. Економисти разлог за промену курса земље виде у непотпуним реформама.

"Паралелно са мерама штедње, које смо морали да спроведемо, требало је подстаћи и раст и то кроз Национални стратешки план који нажалост није постојао. Надам се да ће нова влада Алексиса Ципраса схватити да ако не подстакнемо производњу и продуктивност грчке економије, нећемо успети да смањујемо огромну незапосленост", каже Константин Михалос, председник Атинске привредне коморе.

Привредници од нове владе очекују да им да шансу да преживе кроз приступ новим кредитима, смањење бирократије и олакшавање пореских намета.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 24. мај 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије