Читај ми!

Армија БиХ користила хемијско оружје?

Ратни бошњачки функционери су, почетком лета 1993, набавили тридесетак авионских бомби пуњених непознатом врстом нервних бојних отрова, пише "Глас Српске". Армија БиХ је бомбе, набављене преко исламске мреже од арапских земаља, у више наврата употребила на ратишту, наводи лист.

Ти подаци су наведени у извештају једне стране обавештајно-безбедносне службе од 1. октобра 1993. године, који је потпредседник Федерације БиХ Мирсад Кебо, између осталих докумената, предао Тужилаштву БиХ, пише Глас Српске, а преноси Танјуг.

"Бомбе су стигле из Сирије и камионима Црвеног крста транспортоване у Тузлу, у складиште у Дубравама крај тузланског аеродрома. Заједно са бомбама стигло је и пет стручњака за хемијско оружје због обуке муслимана за његову употребу",наводи се у том извештају.

Како преноси лист, припадници Армије БиХ прво су хтели да их употребе као бомбе с временским упаљачима у дефанзивне сврхе, али се приступило осмишљавању производње хемијског оружја, пошто се у Тузли налази део хемијске индустрије.

"Ради тога су вероватно контактирали Ејупа Ганића који је задужен за набавку оружја и развој војне индустрије код босанских муслимана. Због величине територије и концентрације војне индустрије и хемијских постројења, Тузла је изабрана за место производње хемијског оружја", наводи се у извештају из 1993. године, пише Глас Српске.

Наведено је и да је у Тузли смештен хемијско-алкални комбинат с великим складиштима хемијских материја, као и да се у постројењима "Енергоинвеста" производе минобацачи свих калибара и резервни делови, укључујући цеви за топове и хаубице.

Муслимани су одлучили да производњу бојних отрова прилагоде употреби из минобацача који су најраспрострањеније артиљеријско оруђе које поседују све јединице Армије БиХ, пише у извештају који цитира Глас Српске.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 26. мај 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије