Тријумф Сиризе, политички потрес за Европу

Западни медији оцењују да ће победа левичарске партије Сириза у Грчкој уздрмати Европу.

Амерички Вол стрит џурнал оцењује да победа крајње левичарске партије на изборима у Грчкој доноси нов сукоб у Европи, преноси Танјуг.

Лист сматра да је Сириза Алексиса Ципраса профитирала на огромном незадовољству грађана политиком штедње.

Њена победа, како лист оцењује, може се сматрати "народном побуном" против "горске економске пилуле" коју су Грци морали да попију пре пет година, а "коју су преписале друге европске земље".

"Победа Сиризе означава запањујућу пометњу у евопском политичком поретку. Победа охрабрује и друге радикалне партије, попут десничарског Националног фронта у Француској и новоформираног шпанског левичарског Подемоса, а Грчку доводи у сукоб са Немачком и другим спасиоцима из еврозоне", закључује Вол стрит џурнал.

Британски Гардијан наводи да историјска победа Сиризе "ставља Грчку у колизију са Европом".

"Европска политика је упала у нову еру несталности и промена после историјске победе Сиризе која је обећала да ће окончати године штедње", наводи лист.

Гардијан такође оцењује да су грчки гласачи, после више од пет година штедње и постављања питања о опстанку евра, одбацили политику смањивања трошкова и повећања пореза које је наметнула Европа, а које су земљу довели до немаштине.

Евро је рано јутрос на азијским берзама достигао најнижи ниво у последњих 11 година, а Гардијан упозорава да ће валута бити под додатним притиском кад почну са радом и европска тржишта.

Према Гардијану, главно питање биће да ли нова влада у Атини и међународни кредитори могу да нађу заједнички интерес за постизање договора који ће задовољити и Грке и остатак еврозоне, посебно Немачку, а да притом не изазове ефекат домина широм зоне евра ако и друге земље потраже слична решења.

Британски јавни сервис оцењује да ће изборни резултат у Грчкој послати "таласе потреса у целој Европи".

"Већина бирача у Грчкој је у потпуности одбацила политику обрачуна са кризом коју су осмислили Брисел и Немачка", наводи Би-Би-Си.

Британска ТВ мрежа цитира речи лидера Сиризе Ципраса који је синоћ својим присталицама у Атини поручио да ће "окончати понижење и бол" који су трпели пет година.

И западне агенције указују на то да је победа Сиризе забринула међународне кредиторе пошто би могла да означи преокрет у Европи, где популистичке партије и у неким другим земљама најављују кампање против мера штедње, као и да доведе у питање опстанак Грчке у зони евра.

Британска агенција Ројтерс наводи да ће Ципрас бити први премијер неке чланице еврозоне који се отворено противи условима које су ЕУ и ММФ наметнули током економске кризе.

"Његова очекивана победа повећава изгледе и за скори улазак у клинч с владом немачке канцеларке Ангеле Меркел, а могла би да доведе у питање и дистрибуцију наредне транше више од седам милијарди евра међународне помоћи Грчкој", оцењује британска агенција.

Асошијетед прес оцењује да би победа Сиризе могла да изазове потресе на глобалним тржиштима и доведе у питање останак Грчке у зони евра.

Агенција Франс прес упозорава да победа Сиризе утире пут и другим партијама широм Европе које се противе мерама штедње, попут шпанског Подемоса.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 26. мај 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије