Анкете: Убедљиво вођство Сиризе

У Грчкој су одржани превремени парламентарни избори. Прве процене указују на убедљиву победу екстремно левичарске партије Сиризе.

20.45 - Према прелиминарним званичним резултатима Сириза победила на парламентарним изборима у Грчкој, јавља АНА.

19.45 - Сириза би могла самостално да формира владу јер прогнозе показују да су освојили између 148 и 156 места у парламенту, јавља извештач РТС-а.

18.55 - Према излазним анкетама пет агенција за истраживање јавног мњења, победила је Сириза са освојених између 35,5 и 39,5 одсто гласова, преноси Танјуг.

Грци су изашли на превремене изборе будући да парламент те земље из три покушаја није успео да изабере новог шефа државе, који би на тој функцији заменио Каролоса Папуљаса, а према Уставу, у том случају се расписују парламентарни избори, преноси Танјуг.

Према излазним анкетама пет агенција за истраживање јавног мњења, грчка радикално лева партија Сириза победила је на данашњим изборима, са освојених између 35,5 и 39,5 одсто гласова.

Ипак, још се не зна да ли ће Сириза која се залаже за ревизију споразума Грчке с међународним кредиторима, моћи да формира самосталну владу или ће морати у коалицију с неком од странака.

На другом месту налази се Нова демократија са освојених између 23 и 27 одсто гласова, док су партија центра Потами (Река) и крајње десничарска Златна зора освојиле између 6,4 и осам одсто гласова.

Комунистичка партија Грчке задобила је према излазним анкетама подршку између 4,7 и 5,7 одсто бирача, док је некада суверено владајућем социјалистичком ПАСОК-у, припало свега између 4,2 и 5,2 одсто гласова бирача.

На ванредним парламентарним изборима у Грчкој учествовало је 18 партија и четири колације. Главне партије су биле, поред Сиризе, владајућа конзервативна партија Нова демократија, ПАСОК, Златна зора, Комунистичка партија, Потами (Река), Демократска левица.

Сириза је основана 2000. године, а партија је окупила бивше марксисте, социјалдемократе, троцкисте и друге групе које се боре против грчког естаблишмента.

Верује се да би ови избори могли би да буду одлучујући за останак Грчке у еврозони.

С тим у вези огласила се у петак и немачка канцеларка Ангела Меркел: "У самој сржи наших вредности лежи солидарност. Желим да Грчка, упркос свим потешкоћама, остане део наше приче", поручила је Меркелова.

Могућа победа Сиризе посебно забрињава такозвану "тројку" (Европска унија, Међународни монетарни фонд и Европска централна банка), будући да је Ципрас најавио да ће победа његове партије значити крај строгих мера штедње на којима "тројка" инсистира.

Ципрас је рекао да ће та странка тражити нове преговоре о грчком пакету помоћи и отпис великог дела дуга.

Он сматра да Грчка неће бити у стању да отплати своја дуговања све док је суочена са фискалним потешкоћама.

Званична Атина добила је од кредитора пакет помоћи од 240 милијарди евра. Званичници у Бриселу и генерални директор ММФ-а Кристин Лагард већ су поручили да ће Сириза, уколико дође на власт, морати да отплати помоћ која је Грчкој одобрена за време дужничке кризе, као и да настави са реформама.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара