Вујановић: Амфилохије би био неуспешан политичар

Председник Црне Горе Филип Вујановић изјавио је да би црногорски митроплоит црногорско-приморски Амфилохије, да није митрополит, био политичар и то неуспешан.

Филип Вујановић је, поводом митрополитове изјаве о недавној посети потпредседника косовске владе Хашима Тачија Подгорици, рекао да их види као континуитет Амфилохијевог бављења политиком "од тога што се противи НАТО који је државни приоритет Црне Горе, до тога да говори ко је добродошао у Црну Гору, а ко није", преноси Танјуг.

"Тиме он улази у класично бављење политиком, не поштује однос одвојености државе и цркве и показује да не разуме државну политику. Мислим да та његова потреба да се бави политиком показује да би он, да није митрополит, вероватно био политичар, ја мислим неуспешан политичар", оценио је Вујановић, пренели су подгорички медији.

Уочи Тачијеве посете, митрополит је рекао да је актуелни потпредседник косовске владе и министар спољних послова "један од главних актера геноцида на Косову и Метохији", те да би због тога требало да је у Хагу.

Председник Црне Горе такође сматра бесмисленим отварање спора са БиХ o Суторини и поручује да Црна Гора неће прихватити међународну арбитражу о том граничном питању

Филип Вујановић је у емисији Жива истина, коју вечерас емитују црногорски медији, рекао да је за Црну Гору прича о разграничењу са Босном и Хецреговином завршена, пошто је Влада у јуну прошле године прихватила уговор о томе.

Иако информацију да Председништво БиХ није јуче разговарало о Суторини види као добар знак, Вујановић не крије да је изненађен отварањем тог питања од стране дела руководства у Сарајеву, посебно Бакира Изетбеговића.

"Став наше земље по том питању је јасан. То је да је Суторина део Црне Горе заувек, да ми о Суторини као територији нећемо никада преговарати и да никада нећемо прихватити арбитражу и Међународни суд правде", навео је црногорски председник.

Вујановић је додао и да Црна Гора никада неће девалвирати арбитражну одлуку Бадинтерове комисије, нити поново утврђивати границе.

Одлуку да одложи слање амбасадора у Сарајево, Вујановић види као практично изнуђен потез.

"Било би бесмислено да ја потписујем указ амбасадору Црне Горе у БиХ и тиме показујем да смо ми причу о Суторини доживели као неку редовну појаву, или, како би тумачили злобници, да подржавам такав однос Бакира Изетбеговића према питању Суторине", додао је Вујановић.

Према његовим речима, у Сарајеву неће бити амбасадора све док из званичних институција БиХ буду оспораване границе Црне Горе.

Говорећи о расплету у случају Превлаке, црногорски председник очекује да ће се договором са Хрватском ићи на арбитражу и да ће суд донети одлуку коју ће обе државе прихватити.

Иначе, и министарска спољних послова Хрватске Весна Пусић рекла је да ће се две земље судски разграничити.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 24. мај 2024.
20° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије