Читај ми!

БиХ, десеторица Срба оптужена за ратни злочин

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против десет особа оптужених за кривично дело злочин против човечности почињен на подручју Зворника.

Оптужница је подигнута против Горана Максимовића (62) из Бијељине, Љиљана Митровића (53) из Угљевика, као и Радивоја Ђорђића (55), Славка Перића (49), Мила Вујевића (44), Вукашина Драшковића (42), Гојка Стевановића (48), Цвјетка Попадића (63), Раја Лазаревића (69) и Миће Манојловића (53) из места Горњи Локањ, општина Зворник.

Сви оптужени се налазе у притвору, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Tерете се да су током јула 1992. године као високи званичници полицијских и војних структура планирали, руководили и надзирали операције и активности, и заједно с осталим припадницима војних снага учествовали у масовном прогону становништва бошњачке националности у ширем подручју села Локањ, општина Зворник и суседних општина и на тај начин починили прогон 120 цивила, међу којима је било деце и жена.

Како се истиче у саопштењу, осумњичени се терете да су вршили прогон, убиства, присилно пресељење становништва, затварање и наношење физичких и психичких повреда.

Уз оптужницу је предложено испитивање 141 сведока и два судска вештака, а приложен је обиман доказни материјал. Оптужница је прослеђена на потврђивање Суду БиХ, пренели су бањалучки медији.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 25. мај 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије