Строжа контрола на границама Хрватске са Србијом и БиХ

Због нових мера у борби против тероризма у Европској унији, на границама Хрватске са Србијом и Босном и Херцеговином ускоро ће бити уведене строже контроле, наводи "Јутарњи лист".

Реч је о мерама за лакше откривање потенцијалних терориста којима слобода кретања омогућава лакше деловање у ЕУ, преноси Фонет.

Граница Хрватске према БиХ и Србији је једна од најдужих спољних граница ЕУ.

Европски стручњаци сматрају да су БиХ, Косово и Санџак подручја на којима постоји опасност од тероризма, јер је одатле велики број особа отишао у Сирију и Ирак, да би ратовао на страни организације Исламска држава.

Тврди се да се више од 500 особа са Западног Балкана придружило терористима у Сирији и Ираку, а највише их је из БиХ и са Косова.

На Балкану делујемо у два смера - један је безбедносни, строги надзор граница, праћење сумњивих особа, размена података, откривање мрежа кријумчарења оружја, а други сарадња у оповргавању пропаганде екстремних радикалних имама на Балкану. Хрватска и Словенија активно учествују у томе, изјавио је неименовани званичник ЕУ задужен за антитероризам.

За сада се искључује могућност суспензије Шенгенског споразума, јер је слобода кретања један од највећих успеха процеса европских интеграција, навео је Јутарњи лист.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 25. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије