Елгинов мермер тема у изборној кампањи

Предизборна кампања у Грчкој јуче је добила неочекивани заплет када је један од политичара критиковао уџбеник који пише о Елгиновом мермеру и његовом скидању са Партенона у 19. веку.

Античке скулптуре познате и као Партенонски мермер је 1803. у Британију пренео британски дипломата Томас Брус, ерл од Елгина. У уџбенику из историје, који се у средњим школама у Грчкој користи већ 10 година без икаквих жалби и критика, наводи се да су фигуре "пребачене" у Британију, преноси Танјуг.

Тасос Куракис, чија партија Сириза води у анкетама, сматра да је таква формулација погрешна, пише АФП.

"Елгинов мермер, господо из министарства образовања, није 'пребачен' већ 'силом украден'", навео је Куракис.

Грчка од Лондона тражи да им се врате фигуре које су последних 30 година изложене у Британском музеју.

Грчко министарство образовања саопштило је да су Куракисове оптужбе уследиле на врхунцу предизборне кампање али је министар Андреас Ловердос на свом Фејсбук профилу навео да "монструозно срочен" уџбеник треба повући.

Превремени избори 25. јануара расписани су пошто грчки парламент прошлог месеца није успео да изабре новог председника и изазвали су забринутост на међународном тржишту. Изборе ће, пише АФП, највероватније добити Сириза која се противи мерама штедње уведеним после економске кризе у Грчкој.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара