Читај ми!

Полемика о легалности избора Колинде Грабар Китаровић

У Хрватској полемика о легалности избора Колинде Грабар Китаровић за председника. Још увек се чекају коначни резултати избора.

Колинда Грабар Китаровић је прошле недеље изабрана за председника Хрватске према још увек привременим и непотпуним резултатима, са 50,74 одсто или 1.114.856 гласова бирача.

Међутим, два дана након избора, на друштвеним мрежама и порталима покренута је јавна расправа о уставности и законитости избора Колинде Грабар Китаровић, преноси Јутарњи лист.

Чланица СДП-а Сандра Петровић Јаковина довела је у питање легалност избора. Она је у изборном штабу Иве Јосиповића била задужена за правна питања.

Навела је да се о избору Колинде Грабар Китаровић мора изјаснити Уставни суд, зато што Закон о избору председника није усклађен са Уставом, и да по Уставу Грабар Китаровић није изабрани председник јер није добила већину гласова свих бирача који су гласали.

До пометње у тумачењу изборних резултата дошло је јер члан 95 Устава прописује да се "председник Републике бира већином свих бирача који су гласали. Ако ниједан од кандидата не добије такву већину, избор се понавља за 14 дана".

У Уставу стоји да се избор председника детаљније разрађује законом. У споменутом закону је, исто као и у Уставу, прописано да је за победу у првом изборном кругу председничких избора потребна натполовична већина свих бирача који су гласали. Ако победника нема у првом изборном кругу, споменути закон прописује да победник постаје онај ко "добије највећи број гласова бирача који су гласали".

Дакле, закон у другом кругу не прописује потребу освајања натполовичне већине свих бирача који су гласали, већ релативну већину.

Неспоразуму у тумачењу допринео је ДИП (=Државно изборно повјеренство), који је још увек незваничне резултате другог изборног круга приказао као удео гласова за кандидата у броју важећих листића.

Резултат је такав захваљујући томе што је Грабар Китаровић добила само 32.435 гласова више него што је добио Иво Јосиповић, а готово двоструко више бирача, њих 60.728, искористило је бирачко право убацујући у гласачку кутију неважећи листић.

Захваљујући томе, Грабар Китаровић иако има више гласова од Јосиповића нема натполовичну већину свих бирача, а тако се до данас нису одиграли ниједни председнички избори.

На то питање коначан одговор може дати само Уставни суд након објаве званичних резултата.

Међутим, шефица кабинета Иве Јосиповића рекла је да је Јосиповић све рекао у изборној ноћи када је признао пораз и честитао противници. Како је навела, његов штаб је те ноћи расформиран, а Сандра Петровић Јаковина говори у своје име.

И у Колиндином тиму наводе да је народ рекао своје. 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара