Читај ми!

Словенија, антиисламски графити и плакати

На више места у словеначком граду Јесенице осванули антиисламски графити, што је оштро осудио тамошњи градоначелник, упозоривши на потребу суживота у граду. У Љубљани на неколико локала били постављени плакати са натписом "Еуроарабија - не, хвала".

"Јесенице су мултиетнички град с великим постотком муслимана, зато смо овим чином огорчени и оштро га осуђујемо", рекао је градоначелник Томаж Менцингер, јавља Хина, а преноси Танјуг.

Како преноси Хина, он је додао да је наредио брисање графита, одмах након што су га о томе обавестили грађани, али да сматра да је реч о појединачном испаду који неће утицати на односе у тој средини.

У Јесеницама је око 17 до 20 одсто муслимана, углавном Бошњака из Босне и Херцеговине који су ту доселили 70-их и 80-их година, запошљавајући се у тамошњој железари и другим индустријским погонима, те њихових потомака.

Муслиманска верска заједница у том граду делује већ готово 30 година у мирном суживоту с осталима, упркос томе што је ове јесени било написа и о јачању малобројне селафитске заједнице међу тамошњим муслиманима.

Верује се да су графити реакција на недавни терористички напад у Паризу.

Сличан је испад забележен протеклих дана и у Љубљани. На неколико локала у љубљанском кварту Вич били су налепљени плакати противисламског садржаја.

Плакат са натписом "Еуроарабија - не, хвала", с келтским крстом који се сматра неонацистичким симболом, упозоравао је на наводну угроженост Европе од исламизације и муслимана уопште.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара