Пусић: Председница не може агитовати за смену владе

Шефица хрватске дипломатије Весна Пусић каже да новоизабрана председница Колинда Грабар Китаровић неће моћи да утиче на одлуке владе, нити може да агитује за њену смену.

Гостујући у емисији Хрватског радија "А сада влада", Весна Пусић је истакла да много ствари о којима говори нова шефица државе не спада у њена овлашћења, преноси Танјуг.

"Свакако не може да агитује за смену владе која је изабрана знатно већом већином него од оне којом је она (Грабар Китаровић) изабрана", навела је Пусић.

Напоменула је и да је честитала новоизабраној председници на изборној победи, а да ће јој премијер (Зоран Милановић) вероватно честитати када та победа буде коначна и званична.

Пусић је истакла и да је Иво Јосиповић показао добре изборне резултате у подручјима у којима њена странка (Хрватска народна странка) има традиционално снажну подршку и додала да су председнички избори показали су да је за успех кључна "снажна и сложна организација", а као доказ за то навела је своју странку и Хрватску демократску заједницу.

Министарка се не слаже с премијеровом констатацијом да је влада била оптерећење Јосиповићу, већ истиче да је влада показала како се може поштено и без корупције радити да се земља доведе у једну повољнију ситуацију, а не да јој је битан само резултат на следећим изборима, преноси Хрватска радиотелевизија.

"Влада је Јосиповићу могла бити терет само у делу у којем лоше комуницира с јавношћу. Било који од наших успеха нека друга влада потпуно би другачије презентовала", сматра Пусић

Иначе, иако медији данима нагађају о могућој смени Милановића с чела Социјалдемократске партије нико у странци не верује да је такав сценарио изгледан пре парламентарних избора.

Незадовољство Милановићем у странци је прилично снажно, наводи Хина, а додатно га је "подгрејао" изборни пораз СДП-овог председничког кандидата Јосиповића који се још није изјаснио о ангажману у СДП-у, већ је само најавио повратак на Правни факултет.

Јосиповић се, међутим, у странци и у медијима спомиње као особу која би могла да уједини незадовољне и покрене Милановићеву смену, а у СДП-у упозоравају и да је кандидатуру за председника још летос најавио потпредседник странке Златко Комадина, као и да се у страначку "игру" вратио и европарламентарац Тонино Пицула.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара