Читај ми!

Никад неизвеснија изборна трка у Хрватској

Уочи неизвесног другог круга председничких избора у Хрватској главно питање је за кога ће се определити гласачи Ивана Синчића из првог круга.

Неизвесна трка на председничким изборима у Хрватској између кандидата владајуће Социјалдемократске партије у и актуелног председника Иве Јосиповића и кандидата Хрватске демократске заједнице Колинде Грабар Китаровић.

Главно питање уочи никад неизвеснијих избора у региону је да ли ће и како гласати око 16 одсто изашлих бирача чији је фаворит у првом кругу био студент Иван Синчић.

После само 1,3 одсто разлике у гласовима у првом кругу, права кампања је заправо почела тек пре две недеље. Актуелном председнику не иде на руку лоша економска и привредна ситуација у земљи, за шта је одговорна влада СДП-а, странке која стоји иза његове кандидатуре.

С друге стране, то је главни адут Колинде Грабар Китаровић, којој Иво Јосиповић пребацује да је била чланица најкорумпираније, ХДЗ-ове владе, чији је премијер Иво Санадер, и не само он, завршио у затвору. Хрватски аналитичар Влатко Цвртила сматра да ће бити веома занимљиво у Хрватској ако победи кандидаткиња ХДЗ-а.

"Она је сама у кампањи доста наглашавала неуспехе ове владе и очито је добро гађала у праву мету. То је створило код ње и одређену обавезу. Она ће сигурно морати у том смислу нешто да учини. Поставља се питање шта може као председница. Садашњи премијер је у доста случајева игнорисао и свог председника, тако да ће врло вероватно и то наставити и уколико победи Колинда Грабар Китаровић. То би онда значило врло занимљиву кохабитацију и одређену нестабилност садашње владајуће структуре", каже Цвртила.

Кад је реч о односима Београда и Загреба, тамошњи аналитичар Давор Ђенеро констатује да су односи две земље били бољи када је на власти био ХДЗ.

"ХДЗ је с једне странке много више упућен у Европску народну странку и заједничку европску спољну политику него што је то СДП. С друге стране, у ХДЗ-у су свесни да имају одређене меке трбухе у својој политици и зато су обазривији према Београду", објашњава аналитичар Давор Ђенеро.

Да неће бити неке велике разлике у односима с Београдом, ко год да победи, сматра историчар Предраг Марковић. Положај Срба у Хрватској је, каже, толико лош да се, и поред тога што је у хрватској влади неколико министара Срба, није далеко одмакло ни на једном крупном питању.

"Србија је од Олује равнодушна према судбини Срба у Хрватској, за разлику од Хрватске која при сваком састанку инсистира на несталима, на културним добрима, на ганици на Дунаву. Наши неће да нервирају Хрвате, па питања вредна милијарде долара као што су стамбена права, не помињу", наводи Марковић.

Оба кандидата за председника Хрватске најавила су да ће помоћи Србији на путу ка ЕУ. С тим што Иво Јосиповић тражи од Београда не само техничке услове за чланство већ, како каже, и одређене стандарде демократије, а Колинда Грабар Китаровић најављује да би европски пут Србије условила повратком несталих у рату.

Оно у чему се слажу јесте да би, ако победе, позвали председника Србије на инаугурацију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара