Читај ми!

Колинда Грабар Китаровић: Условила бих пут Србије у ЕУ

Пут Србије у ЕУ бих условила повратком несталих особа из рата јер се залажем за права мањина у Хрватској, а то ћу тражити и од Србије, што се сада не поштује, изјавила је кандидаткиња ХДЗ-а за председника Хрватске Колинда Грабар Китаровић, у ТВ дуелу са садашњим председником и кандидатом на председничким изборима Ивом Јосиповићем.

Ниједан наш сусед, па ни Србија, не може у ЕУ ако не прође пут који смо прошли и ми, рекао је Јосиповић, преноси Танјуг.

У ТВ сучељавању, председнички кандидати су говорили о бројним темама, укључујући и борбу против тероризма, а између осталог и о Фрањи Туђману, Јосипу Брозу Титу, али и Анти Готовини.

"Мислим да је Готовина херој, али да је своју невиност требало да докаже пред судом. Мислим да је учињена грешка када му је саветовано, пре него што је прочитао оптужницу, да се макне из Хрватске", рекла је Колинда Грабар Китаровићева.

Јосиповић је рекао да је хапшење Готовине и правно и политички било нужно и да не осуђује никога ко је учествовао у том поступку, као што то не чини ни Готовина.

Иако сматра да политика помирења бившег председника Фрање Туђмана није успела, Јосиповић је сматра добром.

"С тезама које је тада имао, Туђман би данас био избачен из ХДЗ-а", уверен је Јосиповић, преноси Хина.

Колинда Грабар Китаровић сматра да је политика помирења једна од Туђманових тековина, али да су појединци злоупотребили помирење и у структурама су остали они који су прогањали народ.

Кандидаткиња ХДЗ-а изјавила је да грађани Загреба треба да одлуче да ли ће Трг маршала Тита да остане и даље под тим именом, додајући да сматра да је Тито био комунистички диктатор.

Јосиповић је против преименовања тог трга, а како је рекао, Трг марашала Тита је добро име.

"Тито је историјска личност с добрим и лошим странама, али оно ради чега има име је антифашистичка борба", рекао је Јосиповић.

Други круг председничких избора у Хрватској одржава се 11. јануара.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара