Читај ми!

Цвијановићева предложила састав владе

Мандатарка за састав нове Владе Републике Српске Жељка Цвијановић поднела је експозе и предложила састав владе. Подршка опоравку привреде, реформа јавног сектора, фискална консолидација и европске интеграције су кључне реформске области на којима ће радити нова влада РС, истакла је Цвијановићева.

Представљајући програм и план рада свог кабинета посланицима у Народној скупштини РС, Жељка Цвијановић је рекла да је најважнији циљ нове владе изградња позитивне економије, повећање стандарда и бољи живот свих грађана РС, преноси Бета.

Мандатарка је истакла да је задатак нове ентитетске владе јака, стабилна, просперитетна, демократска РС, с очуваним надлежностим, које су јој дате Дејтонским споразумом, и с институционалним капацитетом који ће моћи да одговори на потребе свих њених грађана.

Као приоритете у раду свог кабинета Цвијановићева је истакла и борбу против криминала и корупције, а најавила је рестриктивне и непопуларне мере које ће се односити на смањење јавне потрошње.

По њеним речима, радиће се на успостављању јефтиније, а ефикасне и продуктивне укупне јавне управе, док ће се од свих институција јавног сектора тражити да изврше оптимизацију броја запослених.

"Влада ће у најскорије време дефинисати мере за рационализацију јавне управе, укључујући и замрзавање запошљавања, ограничавање фонда плата, смањење броја запослених неувођењем нових радника после пензионисања оних који су за то испунили услове", појаснила је
Цвијановићева.

Говорећи о европским интеграцијама, поновила је да РС има јасан став у погледу спровођења пресуде Европског суда за људска права у случају "Сејдић и Финци" и успостављања механизма координације, те уопште кретања БиХ ка ЕУ.

Цвијановићева је најавила да ће влада РС у оквиру структуралног дијалога инсистирати на редефинисању места и улоге Суда, Тужилаштва БиХ и Високог судског и тужилачког савета, посебно водећи рачуна о уставном уређењу и надлежностима РС.

"У том смислу РС ће инсистирати на реорганизацији избора тужилаца, имајући у виду искуства земаља из окружења", рекла је мандатарка.

Цвијановићева је најавила и наставак сарадње РС са Србијом у оквиру Споразума о специјалним и паралелним везама.

Састав кабинета

Мандатарка је посланицима предложила састав свог кабинета, у којем ће СНСД имати осам министара, социјалисти четири, ДНС три и ХДЗ БиХ једног министра.

Министар финансија ће остати Зоран Тегелтија, Драган Богданић и даље ће бити на челу ресора здравља и социјалне заштите РС, Сребренка Голић ће и даље водити Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију, Стево Мирјанић остаће на челу Министарства пољопривреде, а Јасмин Комић наставиће да води Министарство науке и технологије.

За министра унутрашњих послова предложен је Драган Лукач, а за министра правде Антон Касиповић. Златан Клокић предложен је за министра за економске односе и регионалну сарадњу РС.

Социјалистима ће у новој влади припасти четири ресора.

Председник Социјалистиче партије Петар Ђокић је кандидат за министра индустрије, енергетике и рударства, Миленко Савановић из Мркоњић Града предложен је за министра рада и борачко-инвалидске заштите, Јасмина Давидовић из Фоче предложена је за министарку породице, омладине и спорта, а Предраг Глухаковић из Брчког кандидат је за министра трговине и туризма.

Демократски народни савез (ДНС) ће у кабинету Жељке Цвијановић имати три своја министра.

Неђо Трнинић, привредник из Бирча, предложен је за министра саобраћаја и веза, досадашња министарка управе и локалне самоуправе остаје Лејла Решић, док би ресор просвете требало да води Дане Малешевић из Градишке.

Давор Чордаш из ХДЗ БиХ остаће на месту министра за избегла и расељена лица. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије