Хрватска задовољна потезом Тужилаштва

Хрватски председник Иво Јосиповић и премијер Зоран Милановић задовољни су захтевом хашког Тужилаштва да суд размотри одлуку о пуштању Војислава Шешеља на привремену слободу и врати га у притвор.

Јосиповић је за Хрватски радио рекао да се на Шешељеву реторику након његовог доласка у Београд реаговало у Хрватској, да је и сам у писму председнику Хашког суда и хрватској јавности упозорио да одлука о његовом пуштању није гарантовала да неће узнемиравати жртве и да неће зазивати реторику која је и инспирисала ратне злочине, преноси Танјуг.

"Добро је да и Тужилаштво сада има пробуђену савест и да је реаговало", оценио је хрватски председник и додао да је то и порука онима који би и даље користили такву реторику, а и властима у Србији да реагују на сличне провокације.

На поруке српских радикала да се њихов лидер неће добровољно вратити у хашки притвор, Јосиповић је напоменуо да такав захтев међународног права једнако вреди за све државе на свету, пише агенција Хина.

Коментарисао је и чињенице да је премијер Зоран Милановић отказао посету Београду, речима да "изгледа, у Београду нису разумели која је потенцијална опасност од духа из боце који се јавља".

Хрватски председник је закључио да је, без сумње, примарни кривац за целу ситуацију Хашки суд, али сматра да, када је већ дошло до хушкачке реторике, тада је и Србија требала да направи, како је рекао, једну дистанцу и, на крају крајева, да пита има ли места примени неких законских одредби које се односе на хушкање.

Добро је да је премијер Милановић отказао посету, послао је тиме и додатну поруку, али сам сигуран да у једном континуитету политика добросуседства треба и хоће да победи, нагласио је Јосиповић.

Истакао је и да Хрватска, у односу на српски преговарачки процес о чланству у ЕУ, треба да заузме принципијелан став, како су и остале земље чланице заузеле према Хрватској као кандидату, став о владавини права.

И хрватски премијер Зоран Милановић задовољан је због потеза хашког Тужилаштва и очекује да српске власти испоштују своје обавезе и врате Шешеља у притвор. Навео је да је "његова жеља све време била да се Београд једноставно дистанцира од говора мржње, који је Шешељ непрекидно ширио од када је пуштен на привремену слободу".

"Није било потребно ово показивање непостојећих мишића", оценио је Милановић у изјави новинарима, током посете БиХ. Хрватски премијер је рекао и да ограђивање српских власти од Шешељеве реторике није тражио из ниских побуда.

"Само сам хтео да се људи тамо определе и да кажу да је оно што тај човек говори зло, ништа више од тога...Познато је свакоме колико се ја лично и моја влада залажемо за поштовање националних мањина у Хрватској, а пре свега највеће, а то је српска, па онда очекујем бар мало коректности и људскости из Београда, али, можда превише очекујем", рекао је Милановић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара