Милановић: Хрватска ће помагати Хрвате у БиХ

Хрватски премијер Зоран Милановић, који борави у дводневној посети БиХ, обећао је тамошњим Хрватима наставак помоћи, истакавши да ће она бити усмерена на пројекте који су заиста важни за њихов опстанак. Хрватима у БиХ поручио је да, упркос свим потешкоћама, остану да живе у својој земљи.

Милановић је напоменуо и да ће се расподела новца спроводити на потпуно законит и транспарентан начин, кроз институције, а не на основу воље појединаца.

"Помоћ ће бити настављена на институционалан начин и по релативно строгим правилима а не на основу личне воље премијера или градоначелника", објаснио је Милановић.

Осим Сарајева, Милановић ће обићи још седам општина на подручју средње Босне у којима Хрвати представљају значајан део становништва и у којима је Хрватска разним програмима финансирала културне, здравствене и образовне пројекте, јавила је агенција Хина, преноси Танјуг.

Милановић је у сарајевском насељу Ступ, некада настањеном претежно Хрватима, обишао радове на студентском дому, који се гради на иницијативу Хрватског католичког добротворног друштва (ХКДД).

Председник ХКДД, дон Анто Јелић, који је водио пројекат, захвалан је премијеру на помоћи и поручио му је да је "хрватски премијер који је схватио стратешку важност опстанка Хрвата у БиХ".

Милановићу је захвалио и председавајући Савета министара БиХ Вјекослав Беванда, као и врхбосански надбискуп кардинал Винко Пуљић, који је Милановића позвао да "у Европи јаче дигне глас како би подсетио да у БиХ живе и Хрвати".

Милановић је поручио да "судбина босанско-херцеговачких Хрвата и оно што ће хрватска влада улагати и помагати, не зависи толико од особе која је председник владе, него од институција које се граде и осигуравају да се новац хрватских грађана, који га такође немају довољно за своје потребе, не троши и не расипа узалуд".

Хрватски премијер ће данас обићи Вареш, Крешево, Жепчу и Витез, и разговарати с представницима локалних власти.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 28. мај 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије