Читај ми!

Милановић због Шешеља не долази у Београд

Премијер Хрватске Зоран Милановић неће доћи 16. децембра у Београд јер је очекивао да се власт у Србији коректно и јасно изјасни о понашању и иступима Војислава Шешеља након повратка из Хага. Важна нам је регионална сарадња, није нам смешна и веома смо јој посвећени, поручује српски министар полиције Небојша Стефановић.

Зоран Милановић истиче да он и његова влада улажу много енергије, времена и емоција у заштиту српске мањине у Хрватској, а да имају много штете због тога.

"Према томе, очекујем од других да се барем коректно изјасне о неким догађајима. Рецимо, о овом понашању 'уваженог господина' који је избачен из Хашког суда, јер то је и питање културе, нарочито зато што су сви ти људи били исто политичко друштво деведесетих година", каже хрватски премијер.

Како је саопштила Влада Хрватске, Милановић је у Дубровнику додао да верује да би се претходна власт у Србији оградила од Шешељевих изјава.

"Ова из неког разлога неће, и у таквим околностима смешно је да идем тамо", закључује Милановић.

Хрватски премијер оцењује и да састанак у Београду шефова држава и влада источне и средње Европе и Кине, независно од догађаја последњих дана, није пословно оправдан.

Како каже, оправдање не постоји јер се Самит одржава већ трећи пут (после Варшаве и Букурешта) и додаје да Хрватска има и "друге канале сарадње".

Како наводи агенција Хина, Милановић је рекао да је и на претходна два састанка "ишао из пристојности".

"Водили смо рачуна да никога не увредимо", каже Милановић и додаје да би отишао и на овај трећи да није било "ових догађаја последњих дана".

Поводом изјаве премијера Србије да је Резолуција Европског парламента увреда за Србију, Милановић наводи да није реч о увреди већ о "избалансираној резолуцији", за коју чак није било довољно разумевања у Европском парламенту.

"Није то суштина приче. Ја сам задњи који би то подржавао. Суштина је да се пред неким стварима не затварају очи, а они који то не виде, то не схватају у Европи, ја им то не замерам јер напросто нису информисани, али на овакве ствари треба реаговати", каже Милановић.

Хрватски премијер оцењује да то није "никаква хушкачка резолуција" и додаје да то нису разумеле ни неке колеге из Словеније.

Према његовим речима, треба рећи да је то зло које нас је у деведесетима довело тамо где нас је довело и на то треба реаговати и то треба осудити.

Упитан да ли ће случај Шешељ значити хрватску блокаду европског пута Србије, Милановић се, преноси Хина, насмејао и избегао директан одговор. 

Милановић истиче да очекује конструктивније и разумније понашање и поручује да се мора преузети одговорност.

"Државништво укључује и одговорност, а не бежање од проблема и гурање главе под јастук", наглашава хрватски премијер.

Јутарњи лист је раније данас објавио и да Милановић не планира да се у ближој будућности састаје са премијером Србије Александром Вучићем.

Хрватски премијер је посетио Београд у јануару 2013.

Три месеца касније премијер Вучић је боравио у Загребу, када се састао са министарком спољних и европских послова Хрватске Весном Пусић, председником Хрватске Ивом Јосиповићем и премијером Милановићем.

Број коментара 55

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара