Читај ми!

Јесења идила на словеначком приморју

Море празно, улице пуне. Тако, ван сезоне, изгледа Пиран - можда најромантичније место словеначке Истре. Због венецијанске архитектуре и природе, мештани тврде да је и најсликанији. А најлепши - кажу домаћини - када туристи оду.

Пиран зими је диван, јер нема пуно туриста. Становништво се нађе, деца се играју. Лепо је јер је топло и зими тако да се може попити капућино и вани уз море. Топло је и у мору - температура је око 18 степени.

Јесен на мору идеална је и за пецароше. Неке рибе тада су ближе обали.

"Као и сваке године и ове идемо правити рибарски пикник у брда код једног пријатеља. Сад ћемо рибе очистити и припремити да носимо горе да правимо пикник у брдима", прича Марио Друсцовић из рибарског друштва Орадела. 

Од најромантичнијег, за двадесетак минута хода, стиже се до најлуксузнијег места на словеначкој обали.

Порторож или Лука ружа, како га називају, био је туристичка дестинација још у 13. веку. Хотели су отворени током читаве године. Туристе у Пирански залив, ван сезоне, привлаче луксузни хотели, спа и велнес центри, а пословне људе конгресне сале које поседује готово сваки хотел.

"Ми покушавамо да растегнемо конгресну сезону све до децембра. Још целог новембра имамо пуно гостију. А већ у јануару и фебруару почињемо са неким семинарима тако да, више-мање са тим сегментом пунимо хотел", каже иректорка Гранд хотела - Бернардин Мануела Рељић. 

Осим домаћих гостију, свих 365 дана у години овде има и Аустријанаца, Немаца, Италијана. Срби долазе због старих навика.

"Из Србије највише гости долазе због близине Италије, Трста, Венеције. Али, и ту у Порторожу имамо аудиториј у ком се одржавају концерти. Долазе нам велике звезде из Србије као Горан Бреговић, тако да се онда сви добро забављамо", истиче Ива Петронијевић из "Хисторион хотела".

Спој модерног и традиционалног, културе и природе, уживања и рекреације - све то сместило се на 46 км дугу словеначку обалу. За једне довољно за уживање, за друге да пробају нешто ново.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара