Читај ми!

Додик: Власт СНСД и у РС и у БиХ

Председник РС Милорад Додик изјавио је да СНСД, партија на чијем је челу, са коалиционим партнерима има легитимитет и капацитет да на нивоу БиХ представља српски народ и РС.

Милорад Додик верује да власт на нивоу БиХ неће формирати представници политичких партија које су потписале "сарајевски споразум", преноси Танјуг.

"Опозициони Савез за промене није политички представник РС, нити српског народа. СНСД је добио највећи број гласова на општим изборима у РС и на нивоу БиХ и то су разумни аргументи, према којима смо незаобилазан фактор у формирању власти на нивоу БиХ", изјавио је Додик у Бањалуци, преноси РТРС.

Како је истакао, СНСД ће снажно оспорити било какву одлуку на нивоу БиХ која није у интересу Српске.

Он је оценио и да потпредседник СДА Бакир Изетбеговић, који је са опозицијом РС потписао споразум о власти на државном нивоу, не желећи СНСД и Додика за партнера, жели да направи нестабилну и конфузну ситуацију у Српској.

"Изетбеговић тврди да је нашао добар начин сарадње на нивоу заједничких институција са одређеним политичким партијама из Српске. СНСД никада није ишао у институције власти на нивоу БиХ зато што је то желео, али је сматрао политичком обавезом да представља РС", објаснио је Додик.

Подсетивши да БиХ нема владу, него Савет министара, Додик је рекао да, у том погледу, сваки одлазак у Сарајево треба разумети на начин да тамо некога представљате, а не да са неким правите коалиције.

Додика и даље подржава лидер ХДЗ БиХ, Драган Човић, који је поновио став победничке хрватске странке да треба уважавати скупштинску већину у РС при формирању власти на нивоу БиХ, а у супротном, у БиХ могу настати нови проблеми и криза.

Лидер БиХ Бошњака, Бакир Изетбеговић, током преговора о формирању власти на државном нивоу, изјавио је да су СНСД и Додик за њега неприхватљив партнер, а споразум је склопио са Савезом за промене.

Човић је, међутим, за Дневни аваз казао да би у случају различитих већина у РС Федерацији БиХ и БиХ могло бити озбиљних проблема у функционисању државних институција.

Он је оценио и да је циљ споразума СДА,чији је Изетбеговић потпредседник, са опозицијом у РС, био да ојача ту струју у борби за власт у српском ентитету,али да тај циљ, очигледно, није остварен.

Жељка Цвијановић највероватније мандатарка

Иначе, Додик је данас почео консултације о формирању нове Владе РС, пошто је нови скупштински сазив конституисан 24.новембра.

Он је разговарао са представницима своје партије, СНСД, и најавио да ће име мандатара за састав Владе саопштити у наредним данима, пошто сутра обави консултације са коалиционим партнерима, ДНС и СП.

Како незванично сазнају Независне новине, то ће бити Жељка Цвијановић из СНСД, која је била и досадашња премијерка.

"У наредним данима објавићу име мандатара. Делегација СНСД данас ме је информисала да са ДНС и СП, коалиционим партнерима, има скупштинску већину и да им у договору са тим политичким партијама припада место премијера", рекао је Додик, након састанка са делегацијом СНСД.

Он је подсетио да према Уставу има рок од 10 дана да предложи мандатара.

Опозиционе партије из блока Савез за промене саопштиле су да се неће одазвати на позив на консултације око мандатара јер, како наводе, скупштинска већина је формирана "куповином" посланика.

Додик је оштро демантовао наводе о куповини посланика, рекавши да није против тога да надлежни органи испитају све и да се утврди евентуална одговорност.

Оценио је да недолазак опозиције на разговоре не умањује значај избора мандатара а да је опозиција показала да има намеру да даље дестабилизују и да покуша да умање институционалну снагу РС. Како је додао, о именовању мандатара разговараће и са невладиним организацијама.

Циљ је, нагласио је, да до краја ове године буде формирана влада РС, усвојени буџет и пратећа документа.

Додик је поново изабран за председника ентитета, а његова СНСД, са коалиционим партнерима, успела је да окупи скупштинску већину од 42 посланика.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије