Читај ми!

Сабор јединствено о Шешељу

Хрватски сабор је једногласно усвојио Декларацију којом је осудио пуштање из хашког притвора Војислава Шешеља и од Суда затражио да га врати у затвор због, како је образложено, ратнохушкачке и великосрпске реторике.

У Декларацији, коју је иницирала бивша премијерка из редова ХДЗ-а, сада независна посланица, Јадранка Косор, наглашава се и обавеза Србије, као државе кандидата за чланство у ЕУ, да недвосмислено осуди сваки говор мржње, пројекат "Велике Србије" и прекрајање међународно признатих граница, преноси Танјуг.

У Декларацији се наводи да је Шешељ пред Судом оптужен за ратне злочине и злочине против човечности почињене над Хрватима, Муслиманима, односно Бошњацима, и другим несрпским становништвом на великим деловима Хрватске, Босне и Херцеговине и српске покрајине Војводине.

Оцењује се да је одлука Трибунала о Шешељевом пуштању на привремену слободу донесена без уједначених критеријума и одступа од начела владавине права.

У Декларацији пише и да Шешељ, након повратка у Србију, "наставља с претњама, застрашивањем и ширењем етничке и националне мржње и нетрпељивости, вређа и понижава жртве и јавно заговара територијалне претензије према Хрватској као чланици ЕУ и НАТО-а".

Сабор је зато у Декларацији позвао Савет безбедности УН да хитно расправи о деловању Хашког суда у овом случају, како се не би нарушило поверење у међународне институције.

Наглашена је и обавеза Србије, као државе кандидата за чланство у ЕУ, да недвосмислено осуди сваки говор мржње, пројекат "Велике Србије" и прекрајање међународно признатих граница, у складу с вредностима међународног права и демократских стандарда који важе међу чланицама ЕУ, пише агенција Хина.

У претходној расправи су посланици пре свега десне оријентације, говорили да је пуштање Шешеља на слободу увреда за све жртве рата, да га треба вратити у притвор да тамо чека пресуду, да српске власти али и хрватска влада нису реаговали како треба или су реаговали "млако".

"Нису осудили Шешељев говор, то говори да идеја 'Велике Србије' и даље живи, да има одређену политичку снагу", рекао је Горан Јандроковић, посланик ХДЗ-а, који је тражио и расправу о спољној политици хрватске владе, што није прихваћено.

Неки посланици су били забринути и због изјава министра спољних послова Србије Ивице Дачића, који је недавно констатовао да Хрватска не може да сачува двојезичне табле у срединама са српским становништвом.

Представник српског народа – Милорад Пуповац из СДСС-а, рекао је да је Сабор "упрегнут у посао око човека који све време није престао да говори како је говорио '91", и навео да су чланови клуба СДСС-а били објекат напада у време мирне реинтеграције од протагониста политике коју заступа Шешељ, па немају разлога да говоре њему у прилог.

И Европски парламент ће сутра одлучивати о својој резолуцији о Шешељу, такође на иницијативу хрватских европарламентараца.

Хрватска влада о Шешељу

А хрватска влада на данашњој седници бавила се такође лидером СРС-а, где је речено да су предузели све што је у њиховом домену у европским и међународним институцијама. Непосредан повод за подизање тензија у Хрватској био је хрватски празник – Дан сећања на жртве Вуковара, када је Шешељ честитао "српским четницима ослобођење Вуковара".

До сада су државници Србије више пута у јавним наступима објаснили да Србија нема ништа са пуштањем Шешеља из притвора, нити да се мешала у одлуке о његовом пуштању на привремену слободу.

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је јуче да Србију нико није питао када Војислав Шешељ треба да буде пуштен из Хага, нити да се мешала у одлуке о његовом пуштању на привремену слободу.

"Они су донели одлуку када да га пуштају. Нас нису ништа питали. Од нас нису ништа ни тражили. Оно мало што су тражили ми смо то мало испунили, а онда нас критикују због њихових одлука, зато ваљда што се нисмо мешали у њихове одлуке или што су их сами доносили", рекао је Вучић.

Истакао је да је Србија фактор стабилности у региону и да никога не вређа и не изазива, и не бави се унутрашњом политиком гледајући преко плота и тражећи кривца у другоме.

Српски шеф дипломатије Ивица Дачић оценио је недавно да је лидер радикала "топ тема" у Хрватској због тамошње предизборне (председничке) кампање, да је реч о класичној замени теза и покушају Хрватске да Србију увуче у нешто што са њом нема никакве везе.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије