Читај ми!

Јосиповић: О Шешељу на Савету безбедности УН

Председник Хрватске Иво Јосиповић најавио је да ће Хрватска свој став о јавним иступима лидера радикала Војислава Шешеља изнети на седници Савета безбедности УН о раду Хашког трибунала, средином децембра.

Иво Јосиповић је рекао да ће Хрватска од Савета безбедности "затражити да у оквиру својих надлежности предузме мере које има", преноси Танјуг.

Коментаришући оцене српских званичника да лидер радикала није важан политички фактор, Јосиповић је одговорио да Шешељ лично можда и није превелик политички фактор "с обзиром на стање и болест", али да је проблем његова идеологија која је, како је оценио, "дух из боце" који плаши све који знају шта се догодило деведесетих.

"Мислим да је заједнички задатак свих, укључујући ЕУ и Србију, да тај дух врати у боцу да више никад не залелуја овим просторима", рекао је Јосиповић, а пренела Хина.

Поводом изјаве потпредседника владе и министра спољних послова Србије Ивице Дачића да Хрватска не може да дели лекције Србији у вези са Шешељем, Јосиповић је рекао да је Дачићу познато каква је Шешељева идеологија, као и то који су критеријуми за улазак Србије у Европску унију.

"Према томе, мора бити свестан да ће, као што смо и ми испунили услове, који нису само усклађивање с техничким нормама, него су и одређени стандарди демократије, и Србија морати да испуни те услове", поручио је Јосиповић.

Дачић је раније рекао да је Шешељ "топ тема" у Хрватској из тамошњих унутрашњеполитичких разлога и предизборне кампање, те да тој земљи недостаје храброст за решавање питања из прошлости.

"Србија Шешеља није дочекала као националног хероја и ми нисмо ни на који начин учествовали у процесу његовог пуштања. Све то је само једна замена теза и покушај да се Србија увуче у нешто што са нама нема везе", рекао је Дачић.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 25. мај 2024.
14° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије