Ко ће саставити Владу РС?

Избори у БиХ одржани су 12. октобра, а Централна изборна комисија још није пребројала све гласове. Спекулације ко би могао да састави Владу РС увелико су почеле.

Садашњи владајући Савез независних социјалдемократа Милорада Додика је на добром путу да, са старим коалиционим партнерима, Демократским народним савезом и социјалистима, сакупи стабилну скупштинску већину и формира Владу. Опозиција сматра да су све могућности отворене, јавља Танјуг.

Циљ је јасан - доћи до 42 посланика у Народној Скупштини РС, а извесно је једино да у будућој скупштинској већини заједно неће бити две политичке партије које су у РС добиле највише гласова - СНСД и опозициона Српска демократска странка.

На основу пребројаних гласова, са готово 90 одсто бирачких места, СНСД је и даље водећа странка у РС, а њен лидер убеђен је да ће са својим досадашњим коалиционим партнерима формирати и нову власт. За сада им и математика иде наруку, јер према подацима ЦИК-а, оваква коалиција би имала 43 посланика.

"Постоје разговори. Само су спекулације да неко од те три партије може да нешто ради, преговара и договара са овима из другог блока, то је, у сваком случају, јасно", рекао је Додик за Радио-телевизију Републике Српске.

Јасно је, бар како је јавности представљено, да СДС и СНСД неће заједно у скупштинску већину, при чему је СДС искључив, јер је позив за разговор упутио свим политичким партијама осим СНСД, а у складу са ставом Председништва странке.

Мићо Мићић, потпредседник СДС, наглашава да та странка неће учествовати у власти "по сваку цену".

СДС рачуна и на то да ће понудом премијерског места успети да придобије коалицију окупљену око ДНС која за сада има осам мандата.

И док је лидер ДНС Марко Павић, одмах после избора, био искључив да од премијерске позиције неће одустати, сада каже да у тој партији чекају коначне резултате и да пре тога неће давати никакаве изјаве.

Резултате чекају и социјалисти, који су спреми да разговарају са свим парламентарним странкама, али предност дају СНСД због заједничке плаформе и, како кажу, досадашњих резултата.

"Постоји спремност у оквиру партије да се разговара и са другим актерима о томе шта треба да ради будућа власт за добробит РС и свима су врата отворена", додаје, међутим, Срђан Тодоровић, портпарол СП.

Може се закључити да је кључ будуће Владе, ко год да је формира, Марко Павић и његов ДНС, али, примећује РТРС, ништа мање значајну позицију, како се чини, нема ни бошњачка коалиција Домовина. Према досадашњој рачуници ЦИК-а, ово странци припадају четири посланичка мандата, а очекују их још два.

"Верујемо да било која скупштинска већина неће бити могућа без посланика који долазе из Домовине, односно из Странке демократске акције (СДА)", рекао је Рамиз Салкић.

Из СДА не желе још да откривају коме ће се приклонити, али не крију да желе министре у Влади Српске.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара