Читај ми!

Бушати: Србија користила језик мржње

Министар спољних послова Албаније Дитмир Бушати је са скупштинске говорнице поручио Србији да повуче све своје увредљиве изјаве против Албанаца. Бушати је тражио и детаљну истрагу о инциденту на стадиону у Хумској.

Према речима Дитмира Бушатија, српска страна је користила језик мржње представљајући инцидент који се десио током утакмице Србија – Албанија на стадиону Партизана у Београду, јавља Balkanweb, преноси Танјуг.

Бушати је због тога позвао српску страну да се дистанцира од свих провокативних елемената.

"Јуче смо имали реаговање председника Србије, премијера и Фудбалске федерације Србије и заједнички елемент свих тих изјава је био језик мржње против Албаније. Са жаљењем смо констатовали, и званичним путем, да очекујемо од српских званичника да се дистанцирају од тих изјава. Евидентирани су елементи који су у супротности са Србијом и правилима ЕУ", рекао је Бушати.

Додао је да је албанска страна пажљиво пратила сва догађања у вези с инцидентом, те да су констатовали да албански амбасадор у Србији није могао да обавља своју дужност јер га је српска страна ухапсила и касније незаконито одузела документа делегацији.

Помињући још једном ток догађања која су пратила ову утакмицу и пре њеног почетка, Бушати је рекао да је све ово резултирало насиљем над албанском репрезентацијом, што је, додао је, документовано и фотографијама и снимцима који су обишли свет.

Албански шеф дипломатије је, између осталог, упутио јасну поруку да спорт треба да се одвоји од политике и да свака страна треба да преузме одговорност.

"УЕФА треба да обави свој задатак, а Србија свој. Исто смо поручили и дипломатским путем и у сталном смо контакту не само са међународним званичницима који су заинтересовани да имају што јаснију слику. Осим дистанцирања од свих насилних аката тражимо и детаљну истрагу о читавом случају. Због тога тражимо од српских власти да ако имају, покажу доказе за сваку особу која је укључена у насиље и увреде чиме би доказали своје ангажовање и правдољубивост", рекао је Бушати.

Истакавши да је спорт мост који треба да повезује народе те да га треба одвојити од хулиганских испада, Бушати је поновио да је Албанија одлучна да настави својим путем као чланица НАТО која води рачуна о безбедности и не представља ни под којим условима претњу за било кога.

"Са презиром одбацујемо идеју да би Албанци могли да представљају претњу било коме на Балкану и у Европи. Позивам све Албанце широм света да покажу исту одмереност коју је показала и наша репрезентација и да не наседају на провокације", рекао је Бушати данас за скупштинском говорницом.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво