Перковић: Одаћу тајне хрватских политичара

Јосип Перковић и Здравко Мустач, бивши припадници Удбе, чекају суђење у Минхену, због убиства хрватског емигранта Стјепана Ђурековића у Немачкој. Перковић тврди да има многа сазнања о хрватским политичарима која ће, током суђења, по потреби изнети.

Суђење Јосипу Перковићу и Здравку Мустачу заказано је за 17. октобар пред Високим земаљским судом у Минхену. Немачки истражитељи настоје да прикупе што више доказног материјала да би могли да расветле и најситније детаље убиства Ининог директора Стјепана Ђурековића 1983. године, пише Слободна Далмација, преноси Танјуг.

И док се ових дана нагађа с колико Удбиних тајних докумената располаже немачко судство и због чега Хрватска није довољно кооперативна у испоруци тајних докумената који сведоче о деловању тајне југословенске полиције на немачком тлу, емитован је и документарни филм "Убиство у Титово име".

Немачки документарац осликава један део окрутних ликвидација хрватских политичких емиграната који су убијани само зато јер су били политички неистомишљеници.

Како пише лист, у филму се спомиње и хрватски политички врх за који аутори кажу да је помагао Перковићу и Мустачу и да је пред сам улазак Хрватске у ЕУ изменио закон како би онемогућили њихово изручење Немачкој, на основу европског налога за хапшење.

Аутори филма су интервјуисали и Јосипа Перковића, који пориче своју умешаност у убиства емиграната, и каже да је о хрватским високим политичарима до сада углавном ћутао, али да не зна да ли ће тако остати до краја, те да све зависи од ситуације.

То указује да Перковић и данас о високорангираним хрватским функционерима зна пуно, али, ако не буде потребно, о томе неће говорити. Реч је, дакле, о сасвим неувијеној претњи, констатује лист.

Добро обавештени извори кажу да Немци имају већ толико доказа да без проблема могу да расветле сва Удбина убиства на њиховој територији, јер у супротном - да немају квалитетних доказа и сведока - немачко судство не би ни подизало оптужницу против удбаша.Удба је, према ауторима филма, у Немачкој ликвидирала тридесетак хрватских емигараната.

Што се тиче Перковића и Мустача, ако се на минхенском рочишту одлуче за ћутање, јасно је да им не гине доживотна робија, наводе немачки медији.

Познато је, наиме, како је у целом процесу прошао Крунослав Пратес само зато што је кључеве гараже у којој је касније убијен Ђурековић, предао Јосипу Перковићу, а овај Удбиним егзекуторима, пише Слободна Далмација.

За суђење Перковићу и Мустачу предвиђено је 50 рочишта, а завршетак је планиран крајем априла 2015.

Перковић од почетка тврди да нема никакве везе с убиством Ђурековића, као ни с било каквим другим убиствима.

Он је изручен Немачкој 24. јануара ове године, а Мустач 17. априла. У оптужници се наводи да је Мустач, који је од 1982. до 1985. обављао функцију шефа бивше југословенске тајне службе, као надлежна особа Јосипу Перковићу дао налог за планирање и припрему убиства Ђурековића.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара