Читај ми!

Бугарска – ГЕРБ побеђује, али без већине

Први резултати данас одржаних парламентарних избора у Бугарској указују на победу десничарске партије ГЕРБ, која, међутим, није успела да освоји већину гласова.

Партија Грађани за европски развој Бугарске (ГЕРБ) освојила је око 33 одсто гласова, показали су резултати агенција "Алфа рисерч" и "Галуп", према којима је њеном главном противнику, Социјалистичкој партији, припало око 16 одсто гласова, пренео је Танјуг.

Према тим проценама, Бугарска ће највероватније поново имати коалициону владу, пренео је Ројтерс.

Бугари су данас бирали 240 посланика новог сазива парламента међу 6.063 кандидата, укључујући оне који су истовремено кандидовани у две изборне јединице које су номиновале укупно 56 политичких партија.

Ово ће бити пета бугарска влада у последње две године, током којих се земља суочила с масовним уличним протестима и незадовољством.

Због разочарања грађана, излазност на овим изборима била је најмања у последњих 25 година, од када је у Бугарској смењен комунистички режим, наводи британска агенција.

Лидер ГЕРБ-а и бивши премијер Бојко Борисов рекао је данас да су избори "последња шанса" за спас Бугарске и упозорио да, ако нова влада не буде формирана и поново буду расписани избори, неће остати ништа што би одржало земљу.

После објављивања првих резултата, портпарол социјалиста Атанас Мерџаханов рекао је да је ово тежак пораз за ту партију и сматра да је то резултат разочарања грађана.

Коалиција предвођена социјалистима владала је Бугарском до јула, а период који је провела на власти обележили су катастрофалне поплаве, спор због снабдевања руским гасом и масовни протести грађана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара