Читај ми!

Протест радника у Подгорици

Неколико стотина незадовољних радника протестовало је испред зграде Владе у Подгорици због лошег радничког стандарда. Протест претио да прерасте у инцидент.

Протест је одржан у знак подршке радницима никшићког "Металца" који већ 17 дана непрекидно штрајкују испред седишта Владе, од које траже исплату зарада, отпремнина и решевање других социјалних питања, преноси Бета.

У штрајку је више десетина запослених, а њих 25 је однедавно радикализовало протест и штрајкују глађу.

Штрајкаче данима нико није примио, нити им се обратио неко из извршне Власти. Влада сматра да је помогла радницима приватизоване компаније "Металац", чији власник не измирује обавезе према запосленима, нити је покренуо производњу у предузећу, иако је од владе добио средства кроз кредит вредан 1,5 милиона евра.

Протест који су подржали радници бивших и садашњих предузећа, која су пропала или пролазе кроз транзициону агонију, претио је да прерасте у инцидент, када су радници оборили заштитину ограду ка улазу у зграду Владе.

Томе је претходио ултиматум бившег синдикалног лидера, сада функционера опозиционог Демократског фронта (ДФ), Јанка Вучинића челницима Владе да прими представнике радника или ће радници кренути на Владу.

Вучинић je након разговора са потпредседником Владе Вујицом Лазовићем и министром економије Владимиром Каварићем навео да у току сутрашњег дана очекује одговор представника Владе на захтеве радника "Металца".

"Није се могло очекивати да на једном састанку нешто решимо, али данас по подне имаћемо други састанак. Добро је што су министри озбиљно схватили ситуацију. Знам да ово што сам рекао неће задовољити штрајкаче, али већ сутра можемо да очекујемо неки одговор... Наставићемо са састанцима до решења проблема. У супротном, опет ћемо се окупити", објаснио је Вучинић радницима након састанка.

Председник штрајкачког одбора Митар Чуровић потврдио је да радници и даље остају да штрајкују глађу.

"Кад нам дају рокове када ће решити ситуацију, прекинућемо штрајк", поручио је Чуровић, преноси портал Радио-телевизије Црне Горе.

Радници кажу да су на ивици егзистенције, да не могу да прехране своје породице, да не знају ко су стварни власници предузећа у којима раде и позивају надлежне да спрече даљу пљачку.

Радници "Металца" од 15. септембра су на улици. Они траже од Владе у Подгорици да издвоји 1,5 милиона евра да им исплати 14 плата, повеже радни стаж за 33 месеца и исплати отпремнине.

Влада је толико платила за кредит власнику "Металца" Николи Фурунџићу, како би измирио обавезе према радницима и покренуо производњу, што није урађено.

Влада је раније саопштила да је у више наврата обезбеђивала разне видове помоћи за запослене у "Металцу", иако је реч о приватној компанији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
28° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара