Читај ми!

Јосиповић сменио сарадника због критике референдума

Изјава да референдум о независности Хрватске није био слободан и демократски коштала је Дејана Јовића места главног аналитичара хрватског председника Иве Јосиповића.

Хрватски председник Иво Јосиповић рекао је да није сагласан са изјавом Дејана Јовића да је референдум о независности Хрватске био нелибералан и недемократски, преноси Танјуг.

"Јуче сам већ рекао да се дубоко не слажем с том изјавом. Реч је о изјави која је штетна и погрешна и зато сам донео одлуку о разрешењу господина Јовића", објаснио је Јосиповић.

Јовић је у часопису Факултета политичких наука Политичка мисао написао да су референдуми о независности у бившој Југославији, осим црногорског из 2006, били врло нелиберални.

"Можда су били 'демократични', ако се под 'демократијом' подразумева само утврђивање кога има више, а кога мање", написао је Јовић.

Додао је да либерални сасвим сигурно нису били, јер није било довољно слободе да би свако без оправданог страха од драстичних последица могао рећи тачно оно што мисли.

"Није било довољно слободе. А нема је ни данас. Агресивност и насиље биле су главне карактеристике наших референдума о независности", оценио је аналитичар у коментару под насловом "Само у митовима сваки народ жели државу. У стварности – не", подсећа агенција Хина.

Референдум о хрватској самосталности одржан је 19. маја 1991. године.

На референдум је изашло 83,56 одсто бирача. Њих чак 94,17 одсто изјаснило се за самосталност, а за останак Републике Хрватске у Југославији као јединственој савезној држави, што је била друга понуђена опција, гласало је тек 1,2 одсто бирача.

У складу с тим, Сабор Републике Хрватске донео је 25. јуна 1991. Уставну одлуку о суверености и самосталности Хрватске.

Хрватска демократска заједница оцењује да је председник Републике Иво Јосиповић одлучио да смени свог главног аналитичара Дејана Јовића мотивисан проценом да би његово задржавање угрозило кампању за предстојеће председничке изборе.

Главна опозициона хрватска странка сазвала је ванредну конференцију за новинаре на којој су оштро напали Јовићеве ставове изнесене у часопису "Политичка мисао" у којима је тврди да су референдуми о независности у бившој Југославији, осим црногорског из 2006., били врло нелиберални.

Током конференције дошла је потврда о Јовићевом разрешењу, па су међународни секретар странке Миро Ковач и саборски заступник Владимир Шекс оценили да је Јосиповић правилно поступио, али и да је главни разлог Јовићеве смене предстојећа председничка кампања.

 

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
27° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара