Читај ми!

Јанши потврђене две године затвора

Словеначки Врховни суд потврдио је пресуду Вишег суда, којом је бивши премијер Јанез Јанша осуђен на две године затвора због корупције.

Врховни суд одбацио је Јаншину жалбу, а одлука је усвојена односом гласова три према два, објавио је на свом сајту мариборски дневник Вечер, на основу два независна незванична извора, преноси Танјуг.

И сам Врховни суд потврдио је да је донео одлуку у овом случају, али да ће она бити објављена тек пошто све стране буду о томе обавештене.

Јанша, лидер главне опозиционе Словеначке демократске партије (СДС), проглашен је кривим прошле године у љубљанском суду за примање мита од финског произвођача, компаније "Патрија", приликом куповине оклопних транспортера за Војску Словеније, у време док је био премијер.

Осуђен је на две године затвора и у јуну почео да служи ту казну у затвору Доб у близини Љубљане, али се ипак, месец дана касније, кандидовао на превременим изборима, подсетио је АФП.

Његова странка нашла се на другом месту и Јанша је успео да врати своје место у парламенту. Било му је дозвољено да напусти затвор да би присуствовао редовним седницама парламента.

Експертска комисија тренутно разматра да ли овај аргумент и даље треба да остане на снази.

Према словеначком закону, грађанин може да се кандидује за парламент иако служи затворску казну, али посланик може бити суспендован, ако је осуђен на више од шест месеци затвора.

Јанша, који је судски процес против њега назвао политичким ловом на вештице, био је премијер у два наврата - најпре од 2004. до 2008. а затим од 2012. до 2013. године.

Током другог мандата, Јанша је био принуђен да одступи с власти због оптужби за корупцију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
27° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара