Читај ми!

Хрватска транзитно подручје за исламисте

Хрватска Сигурносно-обавештајна агенција први пут је објавила јавни документ са подацима о свом деловању у заштити грађана и националне безбедности, а као један од проблема наводи питање џихадиста који су пореклом из југоисточне Европе.

У извештају на педесетак страница, наводи се да хрватска Сигурносно-обавештајна агенција (СОА) посвећује велику пажњу питању радикалних исламистичких бораца у Сирији и Ираку који су пореклом из југоисточне Европе, али да међу њима засад нису идентификоване особе које живе у Хрватској, преноси хрватска штампа.

Како преноси Бета, указује се да се територија Хрватске обично користи као транзитно подручје приликом њиховог одласка или повратка.

У Хрватској нема значајнијих екстремистичких група. Оне су малобројне и нехомогене, и немају значајнији потенцијал деловања, иако је забалежен пораст насиља, хулиганизма и екстремистичке реторике, наводи СОА.

Упозорава се и да припадници регионалног организованог криминала покушавају да искористе хрватске припреме за улазак у шенгенски гранични режим за боље позиционирање на њеном подручју.

Такође су, преносе медији, регистровани покушаји сарадње домаћег и регионалног криминалног миљеа у криминалним пословима, попут проналажења начина за прање новца и сумњива улагања у хрватску привреду.

У извештају се наводе и улога и циљеви агенције, као и информације о њеном уређењу, делатностима и проценама. Према објављеним подацима, у СОА је запослено 40 одсто жена, већина запослених има између 30 и 50 година, а 75 одсто их је високообразованих. Број запослених остао је, међутим, тајна.

Током прошле године, направљено је више од 5.000 безбедносних процена.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије