Читај ми!

Мађарска, милион нових држављана до 2018

Приоритет власти у Мађарској је да до 2018. године милион људи добије двојно мађарско држављанство и да они користе сва своја права која произилазе из мађарског држављанства, изјавио је заменик државног секретара за националну политику Мађарске Тамаш Вецел.

Вецел је рекао да је интересовање за стицање мађарског држављанства по поједностављеном поступку и даље велико – до сада је из 70 земаља стигло 660.000 молби, а позитивно је решено 600.000 молби, што значи да је толико људи и стекло мађарско држављанство, преноси Танјуг.

"Стицање мађарског држављанства по поједностављеном поступку омогућено је законом из 2010. године, којим су премошћене дотадашње административне препреке. Од тада је постало јасно да је реч о 'успешној причи', имајући у виду да је у периоду пре 2010. године мађарско држављанство годишње затражило око 5.000 људи, а 2011. године овај број је нарастао на 200.000", подсетио је Вецел.

Према ранијим изјавама, од укупног броја молби за двојно држављанство, 17 до 18 одсто стиже из Србије (Војводине), 9 до 10 одсто са Подкарпатске области у Пољској, а две трећине из Ердеља, односно Трансилваније.

Први услов за стицање држављанства јесте знање мађарског језика, а други да је неко од предака рођен на територији Мађарске.

Држављанство се може стећи и на основу брака са држављанином Мађарске.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије