Читај ми!

Мостар, петоро ухапшено због ратног злочина

Припадници Државне агенције за истраге и заштиту БиХ ухапсили јутрос на ширем подручју Мостара пет особа, због сумње да су починили ратни злочин против хрватских цивила на подручју Потока, у општини Мостар, током 1993. године.

Осумњичени Е. Ћ. (58), Х. Ч. (72), И. Д. (59), С. К. (50) и М. К. (49) су бивши припадници Армије БиХ, саопштено је из Тужилаштва БиХ, преноси Бета.

У саопштењу се наводи да су ухапшени осумњичени да су у својству управника затвора и војника Армије БиХ ухапсили хрватске цивиле које су потом држали, мучили и злостављали у приватним објектима "Оморикине" и "Скендерине", као и у логору у школи у Потоцима код Мостара.

"Они се терете и за присиљавања на принудни рад, све са намером да својим радњама успоставе и одржавају систем злостављања затвореника, цивила и ратних заробљеника хрватске националности у приватним објектима 'Оморикине' и 'Скендерине' и у логору у основној школи у Потоцима", саопштило је Тужилаштво.

У заробљеништву је било више од 107 затвореника, укључујући жене, децу и старце, а више затвореника је смртно страдало.

Осумњичени су приведени по основу индивидуалне и командне одговорности, као и саучесништва.

Над овим особама биће спроведена криминалистичка истрага, а затим ће бити предате Тужилаштву БиХ на даље поступање, саопштено је из Државне агенције за истраге и заштиту БиХ (СИПА), преноси Танјуг.

Иначе, акција је реализована у сарадњи с припадницима МУП-а Херцеговачко-неретванског кантона, по наредби Тужилаштва БиХ, пренели су локални медији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
27° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара