Читај ми!

Држављанин БиХ погинуо у Ираку

Држављанин БиХ Емрах Фојница, оптужен за учествовање у нападу на америчку амбасаду у Сарајеву 2011. године, погинуо је у Ираку, највероватније починивши самоубилачки напад. Стручњаци упозоравају да је могуће да се у будућности такви напади догоде и у БиХ.

Емрах Фојница (23) погинуо је у петак у Ираку, објавио је интернет портал Вијести Умета, близак радикалним исламским групама у БиХ и на Балкану, не наводећи где се то догодило, преноси Танјуг.

Наведено је само да је, према доступним информацијама, Фојница отишао у Ирак "да изведе шехидску операцију и погинуо с прслуком на себи" чиме сугеришу да је, највероватније, починио самоубилачки напад с експлозивним појасом.

Како преноси хрватски портал Индекс, тај радикални исламски сајт објавио је и да је отац Емраха Фојница, када су га обавестили да је он страдао у Ираку, поздравио ту "мученичку" смрт.

Емрах Фојница је познатији јавности по томе што је био оптужен заједно с Мевлидом Јашаревићем за напад на Америчку амбасаду у Сарајеву 2011. године.

Бањалучке Независне новине објавиле су да нико не може прецизно да саопшти колико се босанскохерцеговачких држављана тренутно бори у Ираку, Сирији и на другим страним ратиштима, али се зна да ће они који се врате представљати опасност за БиХ.

Наиме, како тврде безбедносни стручњаци, постоји чак могућност да ће у БиХ, као што то многи чине на ратиштима, покушати да изведу самоубилачке нападе.

"Безбедносне структуре БиХ што више треба да се преусмере на оне који те људе регрутују и испирају им мозак, говоре им да је пожељно да жртвују свој живот и боре се у туђим ратовима", каже новинар Есад Хећимовић, аутор књиге "Гариби - Муџахедини у БиХ 1992– 1999", који је доживљавао претње од Фојнице.

"Од повратника са ратишта можемо очекивати спремност и на самоубилачке нападе и такву опасност треба схватити озбиљно", сматра Хећимовић.

Њихова мета у БиХ била би, како је нагласио, представништва оних земаља за које сматрају да су непријатељске према исламу, али и припадници других народа и вера, као и Бошњаци који не прихватају њихове идеје.

Да оваква опасност постоји, сматра и Џевад Галијашевић, стручњак за борбу против тероризма, који такође тврди да лица која иду на ратишта у Сирију, Ирак и друге државе, представљају безбедносну претњу за БиХ.

"Процене говоре да више од 300 џихадиста из БиХ ратује у верски мотивисаном рату, већином у Сирији, док их је нешто мање у Ираку, Авганистану... Њихов повратак у БиХ наговештава наставак рата у Сирији", сматра он и оцењује да то није само борба за идеолошке циљеве, већ и за финансијере, новац и утицај у исламском свету.

Да ту опасност не треба потцењивати, сматра и Мехмед Брадарић, члан Заједничке комисије за одбрану и безбедност парламента БиХ.

"Сигурно је да ће оно зло које су тамо чинили наставити. Они се не могу одвојити од тога", казао је Брадарић, који подсећа да БиХ има одређене законске маханизме, који предвиђају кривичне казне за такве људе.

Из Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) подсећају да је допунама Кривичног закона БиХ прописана одговорност држављана БиХ за противзаконито формирање и придруживање страним паравојним или параполицијским формацијама.

Власти БиХ недавним изменама Кривичног закона прогласиле су одлазак на страна ратишта кривичним делом.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 18. јун 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије