Читај ми!

Поплаве и даље угрожавају БиХ

Влада Федерације БиХ на хитној, телефонској седници, донела је Одлуку о проглашењу стања природне и друге несреће на подручју Федерације због обилних падавина.

Падавине су проузроковале изливање река и бујичних потока, изазивајући плављење великог броја инфраструктурних објеката, објеката становања и пољопривредног и другог земљишта, наводи се у образложењу. Одлучено је да се све институције ставе на располагање Федералном штабу цивилне заштите, да се свуда уведу дежурства, ангажују и комисије за процену штета, пренела је агенција Фена.

Најновије поплаве које су протеклих дана захватиле БиХ, изазване су јаким кишама и бујичним водотоковима мањих река и потока.

Вода се углавном повлачи, али је поново за собом оставила велике штете - поплављене куће и земљиште, срушене мостове и оштећене путеве, а активирају се и нова клизишта.

У више општина проглашено је ванредно стање, МУП-у је пријављен нестанак три особе за које се сумња да су страдале у бујицама, а тело једне од њих је пронађено.

Влада дистрикта Брчко јутрос је прогласила ванредну ситуацију, а најтеже је у подмајевичким селима где је водена бујица уништила неколико мостова и поплавила на десетине кућа, преноси Бета.

На подручју дистрикта у прекиду је саобраћај на више регионалних и локалних путева.

Тешко стање је и у Грачаници, где је поплављено око 200 кућа и привредних објекатаГрачаница је од синоћ без струје, након што је поплављена трафо-станица.

Тешко стање је и у Тузланском кантону, а нове поплаве због пораста водостаја Босне прете Модричи.

Ванредна ситуација је проглашена и у Дервенти, због пораста водостаја реке Укрине.

Под водом су и поједина насеља у околини Сарајева, а поплављено је више кућа у Гладном Пољу и Раковици.

Водене бујице нанеле су велику штету и на подручју Средњобосанског кантона, а прекинут је саобраћај на путу Травник-Хан Била-Зеница.

У Семберији је поплављено више села, а најтеже стање је у Јањи.

Водостај Врбаса мирује, а киша је јутрос престала да пада на подручју Бањалуке.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара