Читај ми!

Држављанин Србије ухапшен по потерници Интерпола

Према потерници коју је расписао Биро Интерпола у Загребу због наводног ратног злочина у Хрватској, на граничном прелазу Дорјан, грчка полиција ухапсила Србина Богуновић Ђуку. Његова супруга тврди да је у августу 1995. године избегао у Србију где је запослен као полицајац у затвору у Падинској Скели.

Документационо-информативни центар "Веритас" саопштио је да је ту информацију добио од Богуновићеве супруге, која је заједно са њихове двоје малолетне деце била присутна приликом хапшења, преноси Танјуг.

"Веритас" преноси речи његове супруге да је Богуновић пре рата радио као чувар у Казнено-поправном дому за малолетнике у Глини, а да је у августу 1995. године избегао у Србију где је запослен као полицајац у КПЗ Падинска Скела.

Такође, држављанин је Србије, са чијим пасошем је и ухапшен на граничном прелазу.

"Веритас" подсећа овим поводом да је против Богуновића и још једанаест Срба с подручја Баније, у одсуству вођен кривични поступак пред Жупанијским судом у Сиску због сумње да су починили кривично дело ратни злочин против цивилног становништва и ратних заробљеника, а суд их је теретио за малтретирање заробљених припадника хрватских снага и цивила хрватске националности у затвору у Глини.

Био је осуђен још 1993. године на јединствену казну затвора у трајању од 20 година због чега је против њега и била расписана међународна потерница.

Жупанијско државно тужилаштво у Сиску је у фебруару 2009. године, по службеној дужности, затражило обнову кривичног поступка против Богуновића и његове групе, што је суд у Сиску и учинио.

Међутим, до новог суђења није ни дошло пошто је надлежни суд у току обнове поступка, након одустајања тужиоца од оптужбе, ставио изван снаге ранију осуђујућу пресуду и одбацио оптужбу, наводи "Веритас".

Приликом задржавања на граничном прелазу, Богуновић је показао одбијајућу пресуду, а Грчка гранична полиција је одмах послала упит у Хрватску због чега није повучена и потерница против њега.

Из Бироа Интерпола у Загребу, уместо захтева за повлачење потернице, послата је нова, уз образложење да се против Богуновића води још једна истрага за кривично дело ратног злочина против цивилног становништва.

Грчки судија у Солуну донео је одлуку да Богуновића задржи у екстрадиционом притвору све док не добије документацију од надлежног суда из Хрватске.

"Веритас" наводи и да се Богуновић заиста налази на најновијем списку Државног тужилаштва Хрватске процесуираних за ратне злочине пред хрватским правосуђем, који је прошле године достављен и Министарству правде Србије.

У том документу поред његовог имена стоји да је истрага против њега и још двадесет лица српске националности са подручја Баније отворена 18.06.2002. због кривичног дела ратног злочина против цивилног становништва и да је само недељу дана касније стављена у прекид, и у тој фази се и данас налази.

"Веритас" је дошао до података да се у овој новој истрази Богуновић терети да је од септембра до децембра 1991. године у затвору у Глини малтретирао једног заробљеног хрватског полицајца.

Богуновић је тринаести ухапшени Србин из Хрватске од почетка ове године по хрватским потерницама за кривично дело ратних злочина.

На основу међународних потерница које је расписао Биро Интерпола у Загребу, широм света је до сада ухапшен 141 Србин из Хрватске и бивших припадника ЈНА, од којих су 41 екстрадирани у Хрватску.

Од њих, до сада је против осамнаесторице поступак обустављен или је оптужба одбијена, углавном након преквалификације дела ратног злочина у оружану побуну, што има за последицу губитак обештећења за време проведено у притвору.

Оволики број обустава поступака против лица са Интерполових потерница указује и на злоупотребу Интерпола од стране Хрватске, оцењује "Веритас".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара