Читај ми!

Православни патријарси у Тирани

Поглавари православних цркава широм света, међу којима је и делегација Српске православне цркве коју предводи паријарх Иринеј, у присуству хиљада верника, освештали су храм Васкрсења Христовог у Тирани.

Сачинодејствовали су патријарси Јерусалима, Србије, Румуније и архиепископи Кипра и Атине, као и представници патријарха Москве, Бугарске Грузије и Антиохије, преноси Танјуг.

Према саопштењу Албанске православне цркве, освећење православне цркве представља посебан благослов не само за албанске православце већ и за читаву земљу и значајна је потврда православља у читавом свету.

Комплекс новог катедралног храма Васкрсења Христовог и у центру Тиране заједно са капелом Рођење Христово, звоником и Саборним центром представља симбол обнављања из темеља по свим основама Православне Аутокефалне албанске цркве, од 1991. године до данас.

Увече ће испред Храма бити одржан омладински фестивалски концерт, коме ће присуствовати Председник Албаније Бујар Нишани, председник Скупштине Илир Мета, премијер Еди Рама и председник опозиције, уједно и председник општине Тирана Љуљзим Баша.

Предвиђено је да Баша у понедељак прими православне прваке.

Присуство делегације СПЦ у освећењу храма изазвало је протесте припадника националистичке Црвено-црне алијансе Албаније.

Они су на ограду цркве окачили пароле на којима пише "Српски патријарх је против Албаније".

Националистичка Црвено-црна алијанса се залаже за униформну албанску националну државу као и одговорну националну политику према Албанцима, у првом реду у Македонији за коју би, како сматрају, најбоље решење била подела.

Алијанса је блиско повезана са косовским покретом Самоопредељење Албина Куртија, наводе албански медији.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије